Monster průzkum: Většina Evropanů není spokojena v zaměstnání, Češi si stěžují na neplacené přesčasy

19.05.2005 | , Monster Worldwide
Tiskové zprávy


Práce by měla být zajímavá, přinášet výzvy a také výdělek v rozumné výši. Mnoho Evropanů však má se svým zaměstnáním horší zkušenosti. Kolegové jim hrají na nervy, nadřízení jsou příliš přísní, mzdy nízké a výhled do budoucna nejistý. Liší se situace mezi jednotlivými evropskými zeměmi?

Světová jednička online trhu práce působící na našem trhu zejména prostřednictvím služeb jobpilot.cz a Monster.cz, si nechala vypracovat podrobný výzkum. Výsledky mohou až překvapit:

Zhruba 45%  všech respondentů je natolik nespokojeno se svým zaměstnáním, že hodlají podat výpověď a přejít do jiného podniku ihned, jak to bude možné.

Čtvrtina respondentů však očekává, že v jejich zaměstnání dojde ke zlepšení situace. A pokud bychom ignorovali nízké mzdy a neplacené přesčasy, další čtvrtina zaměstnanců je vcelku spokojena.

Čísla hovoří jasně

Zhruba 17.800 respondentů ze 14 evropských zemí odpovědělo na otázku "Jste spokojeni se situací v zaměstnání?"

Odpovědi vypadaly takto:

  • 44,7% Ne, brzy změním zaměstnání
  • 24,8% Ne, ale snad se dočkám změny k lepšímu
  • 18,5% V podstatě ano, ale mzda by mohla být lepší
  • 7,0% Ano, vůbec si nestěžuji
  • 5,0% Ano, ale neproplácejí mi přesčasy

Průzkumu se zúčastnili respondenti z České republiky, Dánska, Velké Británie, Irska, Itálie, Lucemburska, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Španělska, Švédska, Švýcarska.

Britové, Italové a Rakušané byli obzvláště nespokojeni, přes 50% respondentů chce změnit zaměstnání co nejdříve. Opačně je tomu v Lucembursku, kde chce podat výpověď jen 30% respondentů. Výzkum také ukázal, že 20,2% lucemburských zaměstnanců je v práci zcela spokojeno. Tím se dostali v žebříčku spokojenosti na první místo, následují je zaměstnanci v Norsku (15%) a v Dánsku (14,4%).

V dalších zemích jsou respondenti spokojeni se svým zaměstnáním, jen výše platu se jim nezdá dostatečná. Vede Maďarsko (25,5%), Dánsko (25,1%) a Švédsko (23,7%).

Výsledky průzkumu ukazují, že zaměstnancům často nevadí neplacené přesčasy. Výjimkou jsou však Češi a Lucemburčané, kteří v 24,7% resp. v 18,6% případů odpověděli, že spokojeni jsou se všemi pracovními podmínkami kromě neplacení přesčasů.

Firemní kultura zvyšuje psychickou pohodu

Zaměstnavatelé i zaměstnanci se musí podílet na zlepšování pracovních podmínek. Jak uvedl Dr. Wolfgang Lichius, člen vedení poradenské firmy Kienbaum, firemní kultura je obzvláště důležitá pro spokojenost zaměstnanců na pracovišti. "Každý ze zaměstnanců by měl přispět ke zdravému pracovnímu prostředí a tedy i k firemní kultuře. Obtěžování kolegů a šikanování na pracovišti strašně ničí psychickou pohodu na pracovišti."

Nespokojenost v zaměstnání by neměla být důvodem k okamžité rezignaci. Ladislav Hadáček, ředitel české pobočky společnosti Monster a jobpilot, k tomu dodává: "Velmi často mohou i malé změny chování či postojů pomoci urovnat problémy na pracovišti." Ladislav Hadáček proto nespokojeným zaměstnancům radí:

  • Ujasněte si, co pro vás spokojenost v práci znamená. Co ke spokojenosti potřebujeme? Zvládám svou práci dobře, nejsem přepracován či udolán jednotvárnou prací? Kde jsou mé silné stránky a mohu se ještě rozvíjet?
  • Zkuste konstruktivně podiskutovat se svým nařízeným, kolegy nebo s personálním oddělením o mezilidských problémech na pracovišti. To pomůže i vám se změnit a přispět tak k lepšímu pracovnímu klimatu.
  • Zvládejte sami sebe, zejména pokud vám vaše zaměstnání způsobuje stres, pokud se nechcete nechat zahltit pracovními úkoly. Efektivní plánování času vám umožní mít přehled o svých projektech i v jejich nejobtížnějších fázích a obrnit se proti stresu.
  • Uveďte do vzájemného souladu svůj pracovní a soukromý život. Rovnováha je nezbytná, zkuste se ve volném čase zcela odpoutat od pracovních záležitostí a "dobít baterie". Poděkují vám doma i v zaměstnání.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy