České firmy předložily 33 projektů obnovy jihovýchodní Asie

20.05.2005 | , CzechTrade
Tiskové zprávy


Do středy 18. května 2005 mohly české firmy agentuře CzechTrade podávat projekty v rámci podpory oblastí zničených vlnou tsunami v jihovýchodní Asii. Agentura obdržela 33 projektů od 12 českých společností.

Program vyhlásilo v únoru letošního roku MPO ČR vedené snahou pomoci postiženým regionům a účinně podporovat české exportéry. Ministerstvo podpoří firmy v rámci vládou vyčleněných 200 miliónů korun. 

Vládní program podpory pro postižené země jasně ukazuje, že v celosvětové humanitární akci nestojíme stranou. Současně je to velká výzva pro české podniky. Pokud předložené projekty obstojí v konkurenci a firmy kvalitní prací získají dobré jméno, mají šanci na dlouhodobé kontrakty,“ řekl Milan Urban, ministr průmyslu a obchodu ČR.

Spolufinancováním podpoříme firmy, které se rozhodly podílet na obnově postižených oblastí v jihovýchodní Asii. České firmy potvrdili, že mají postiženým zemím co nabídnout. Zaměření podaných projektů a jejich počet ukazuje, že prostředky vyčleněné pro projekty obnovy jihovýchodní Asie vládou budou efektivně využity,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Martin Tlapa.

Agentura CzechTrade, která zajišťovala přijímání projektů od českých firem, které chtějí využít podporu z vládou vyčleněných 200 miliónů korun na projekty obnovy Asie, obdržela celkem 33 projektů od 12 českých společností, přičemž všechny projekty byly podány poslední den tříměsíční lhůty, tedy 18. května 2005. „Z podaných projektů jsou tři pětiny (20) vypsány na rozvoj postižených oblastí na Srí Lance, 12 projektů chtějí firmy realizovat v Indonésii a jeden v Thajsku“, říká Jitka Hanzlíčková, generální ředitelka agentury CzechTrade.

Převážná část projektů se týká zásobování pitnou vodou, revitalizace vodních toků a využití podzemních zdrojů pitné vody. „Jsme přesvědčeni, že úpravnami pitné vody můžeme Indonésii výrazně pomoci. Tři úpravny jsme dodali již dříve, nyní máme připraveny další projekty. Zkušenosti máme i ze Srí Lanky nebo Iráku. V nejbližší době se chystáme v Indonésii otevřít přímé zastoupení. Přestože podobné dodávky přišli do země i například ze Španělska, my jsme se soutředili na kompletní instalaci zařízení a důkladné zaškolení místních lidí, což pomohlo i zaměstnanosti. Indonésie je spolupráci s českými firmami nakloněna a i my uvítáme zapojení dalších českých menších dodavatelů, kteří mají v oboru co nabídnout. Jsme připraveni s nimi spolupracouvat,“ říká Milan Kolodžej za společnost Tesla.

Společnost Geotest Brno společně s Teslou již dříve do postižených oblastí vyslaly misi a provedly průzkumy využitelných zdrojů pitné vody. Na jejich základě později navrhly řešení revitalizace těchto zdrojů a dodávky úpraven pitné vody pro Srí Lanku i Indonésii. „Celkem bylo prozkoumáno několik desítek lokalit a odebráno množství vzorků vody a zeminy u zasažených vodních zdrojů - studní, řek a podobně,“ dodává Milan Kolodžej. Projekty dalších českých firem počítají s opravou silnic a mostů v Indonésii, výstavbou obydlí či zařízení pro opravu a servis dopravních prostředků (Srí Lanka). České pomohou i v oblasti zdravotnictví a dekontaminace. „Na Srí Lanku jsme připraveni dodat mobilní zdravotnická pracoviště, vybavení pro rozvoj integrovaného záchranného systému i prostředky biologické ochrany a dekontaminace,“ říká Pavel Kostka, generální ředitel společnosti Ego Zlín, která připravila v rámci obnovy jihovýchodní Asie čtyři projekty.

Další postup s přijatými projekty

CzechTrade, který zajišťoval včera skončenou etapu přijímání projektů, zajistí jejich evidenci, formální a věcné zhodnocení výběrových kriterií a předběžné bodové vyhodnocení včetně komentáře“, říká Jitka Hanzlíčková. V případě doručení neúplných projektů vyzve agentura předkladatele k jejich doplnění do 10 pracovních dnů. Pokud by tak předkladatel neučinil, jeho projekt by musel být vyřazen z hodnocení. Následně agentura CzechTrade předá veškeré projekty Ministerstvu průmyslu a obchodu, které provede supervizi projektů, doplní je stanoviskem odborných útvarů a předá je k posouzení meziresortní Komisi. Ta provede zhodnocení předložených projektů a odsouhlasí jejich pořadí. „Konečný návrh projektů bude po projednání, vyhodnocení  a sestavení pořadí projektů v Komisi předložen ministrem průmyslu a obchodu vládě ČR ke schválení spolu s návrhem na výši přidělení státních finančních prostředků,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Martin Tlapa. Po schválení projektů vládou ČR bude opět agentura CzechTrade do 21 dnů informovat všechny předkladatele písemnou formou o výsledku a předkladatelé schválených projektů budou vyzváni k uzavření Smlouvy s MPO.

Hlavními kritérii pro hodnocení předložených návrhů projektů jsou reálnost projektového záměru, reference z realizace obdobného projektu (tuzemského i zahraničního – buď jiného projektu v daném teritoriu, nebo projektu ve shodném oboru s předkládaným projektem, ale v jiné zemi) a zda projekt splňuje priority obnovy (teritoriální a oborové).

Objem a čerpání vyčleněných finančních prostředků

Pro zapojení českých firem do projektů obnovy jihovýchodní Asie bylo vládou již v lednu uvolněno celkem 200 mil. Kč. Z celkové hodnoty projektu bude poskytnuto 30 %, max. však 15 mil. Kč na každý projekt, ze státních finančních prostředků. O tuto částku musí být snížena cena fakturovaná objednateli, jinak nebudou prostředky ze státního rozpočtu vyplaceny.

Finanční prostředky ze státního rozpočtu mohou být čerpány až po realizaci projektu, max. do vládou schválené výše, za podmínky, že již bylo objednatelem uhrazeno zbývajících 70 % z celkové ceny kontraktu. Po realizaci projektu zašle předkladatel vyplněnou žádost o státní příspěvek spolu s fakturou za realizaci projektu (ve výši 30 %, max. však 15 mil. Kč z celkové ceny kontraktu) doloženou dokladem o uhrazení zbývajících 70 % ceny objednatelem v zahraničí na adresu CzechTrade k věcné a formální kontrole. CzechTrade provede předběžnou kontrolu předaných podkladů (v případě neúplnosti vyžádá u předkladatele jejich doplnění) a společně s komentářem z pohledu oprávněnosti požadavku výplaty státního příspěvku postoupí MPO ke konečnému rozhodnutí. MPO v případě, že všechny podklady jsou v pořádku, uhradí prostředky.

Kam se obrátit pro informace
Na stránkách BusinessInfo.cz v sekci Obnova Asie mohou čeští podnikatelé nalézt všechny aktuální informace týkající se obnovy jihovýchodní Asie a možnosti zapojení českých firem do projektů v oblasti.  Vedle toho portál obsahuje také kontakty na všechny instituce zapojené do obnovy Asie, jak v rámci Evropské unie, tak v rámci sítě Spojených národů i soukromých organizací. (Úvodní strana BusinessInfo.cz - Rozcestník rubrik - Aktuální témata - Obnova Asie)

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy