V podvodech držíme krok s EU

27.05.2005 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Přestože český pojistný trh vykazuje rostoucí tendenci, v porovnání se západní Evropou stále zaostáváme. Ale i v pojišťovnictví se najde oblast, ve které se s Evropou můžeme poměřovat, a tou jsou pojistné podvody.

I když se role komerčního pojištění v ekonomice neustále zvyšuje, ve srovnání se státy EU máme stále co dohánět. „Vyspělost“ tohoto odvětví je měřena pomocí ukazatelů pojištěnosti, z nichž nejvyšší vypovídací schopnost má ukazatel poměřující výši předepsaného pojistného s velikostí hrubého domácího produktu.

Statistika nám to vyčíslí
Přestože výše uvedený ukazatel v posledních letech u nás pomalu ale jistě roste, Evropa je ještě na míle daleko. Zatímco v České republice hodnota ukazatele lehce přesahuje 4 %, ve státech EU je jeho výše více než dvojnásobná. Markantní rozdíl v pojištěnosti je zřejmý také z výše předepsaného pojistného na jednoho obyvatele. Jak vyplývá z výroční zprávy České asociace pojišťoven, v roce 2002 každý našinec zaplatil na pojistném průměrně 283 EUR, zatímco „euroobčan“ vynaložil na pojištění 2110 EUR, což je ztráta, kterou budeme jen těžko dohánět. Rozdíly jsou především strukturálního charakteru a jejich postupné stírání bude dlouhodobým procesem podmíněným pozitivním ekonomickým vývojem v ČR, realizací důchodové reformy nebo zvyšováním životní úrovně obyvatelstva.

Podíl předepsaného pojistného ve vybraných evropských zemích

Země 1992 1998 2001 2003
Česká republika 2,1 3,1 3,7 4,2
EU 15 6,2 7,4 8,6 9,0
Slovinsko 3,2 5,1 5,0 5,2
Polsko 1,8 2,8 3,1 3,0
Maďarsko 2,0 3,4 3,3 3,0
Slovensko 1,9 3,1 3,2 3,4

Zdroj: Výroční zprávy ČAP

Prostor pro životní pojištění
Výrazná diference je především v oblasti životního pojištění. V západních státech Evropy podíl životního pojištění převládá nad neživotním (v roce 2004 byl tento poměr 60:40 ve prospěch životního), u nás je situace opačná. Tohoto si nemohly nevšimnout tuzemské pojišťovací subjekty, které nás masírují stále novými a novými produkty právě v oblasti životního pojištění.

V podvodech držíme krok
Jednou z oblastí pojištění, ve které se vyrovnáme vyspělým zemím EU, je oblast pojistných podvodů, která způsobuje pojišťovnám a jejich klientům na celém světě obrovské finanční ztráty. Podvod je v naší zemi stejně jako jinde ve světě zhruba za každou sedmou nahlášenou pojistnou událostí. Nejvíce finančních ztrát způsobuje pojistný podvod v oblasti pojištění motorových vozidel. Vždyť odhad celkových ztrát pojišťoven způsobených pojistným podvodem jen u havarijního pojištění motorových vozidel činil v letech 2000 – 2003  zhruba 6 mld. Kč. Pojišťovny i asociace v jednotlivých zemích svádí s tímto nešvarem neustálý boj.

ČAP vyhlásila boj
Bojovat proti tomuto druhu kriminality se snaží i Česká asociace pojišťoven, která problematiku pojistného podvodu zařadila mezi hlavní úkoly ČAP pro tento rok. Tato snaha není ojedinělá. Již od svého založení věnuje tomuto problému trvalou pozornost. Kvalifikované odhady, které ČAP ve spolupráci se svými členy provedla hovoří o tom, že v roce 2003 činily uchráněné hodnoty pojišťoven ČAP téměř 410 mil Kč a v roce 2004 již  427 mil. Kč.

Vyskytují se i překážky
Snaha samotné asociace bez součinnosti svých členů nestačí. Jak vyplývá z její výroční zprávy, v roce 2003 byla vytvořena Kancelář pro prevenci pojistného podvodu a dotvořen systém odpovědných garantů pro prevenci pojistného podvodu v pojišťovnách. Dále byla schválena celková strategie postupu v dané oblasti do roku 2006 a bylo přistoupeno k její realizaci. I přes toto enormní úsilí se však nepodařilo dohodnout v rámci asociace optimální řešení výměny informací mezi pojišťovnami, které je základem úspěšného boje proti pojistným podvodům.

Lepší budoucnost
Větší úspěch si ČAP slibuje od nedávno podepsané dohody s Policií ČR (uzavřené dne 22. dubna tohoto roku), která by měla napomoci zvýšit účinnost vzájemné spolupráce obou subjektů při objasňování příčin a odstraňování následků kriminality, vyšetřování trestných činů, dopravních nehod a dalších. Česká asociace pojišťoven si od ní slibuje zefektivnění činnosti při likvidaci pojistných událostí a při prevenci a represi pojistných podvodů.

Zdroj: www.cap.cz, www.czso.cz

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ