Ohlédnutí za konferencí Security 2005

24.05.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V úterý 17. května proběhla pod záštitou Ministerstva informatiky ČR konference Security 2005, která je tradičně věnována problematice bezpečnosti informačních technologií. Finance.cz byly mediálním partnerem akce.

V prestižních konferenčních prostorách pražského hotelu DIPLOMAT se sešly asi dvě stovky profesionálů z oboru IT. To je důkazem, že otázky bezpečnosti dat a antivirové ochrany jsou neustále aktuální. Na programu konference byla řada aktuálních témat - například otázky spamu a šíření nevyžádaných obchodních sdělení, problematika antivirové ochrany, budování systémů bezpečnosti, softwarové kriminality atd. Nechyběly ani zkušenosti s z praxe řady domácích i zahraničních odborníků.

Konferenci zahájila Ing. Alena Řezníčková, ředitelka pořádající společnosti AEC, která přítomné přivítala a popřála jim den plný nových informací. Následně moderátor konference Milan Loucký uvedl první blok přednášek věnovaný spamu z pohledu české legislativy. Nejprve vystoupil Mgr. Martin Plíšek, ředitel legislativně právního odboru MIČR, který se ve své přednášce věnoval zákonu č. 480/2004 Sb. Následně náměstkyně předsedy ÚOOÚ JUDr. Alena Kučerová přítomným vysvětlila, jaká je úloha tohoto úřadu jako dozorčího orgánu nad šířením obchodních sdělení.

Druhý blok konference Security 2005 byl věnován otázkám bezpečnosti spíše z praktického hlediska. Ing. Petr Nádeníček ze společnosti AEC nejprve nastínil, s jakými problémy se musí při ochraně svého počítače vyrovnávat běžní domácí uživatelé. Další přednášející, Tomáš Vobruba z technického oddělení společnosti AEC, se věnoval praktickým aspektům bezpečnosti ve firemním prostředí. Poněkud konkrétněji byla zaměřena přednáška Ing. Marty Vohnoutové, konzultantky společnosti Siemens Business Services, která se věnovala problematice dlouhodobého elektronického podpisu. Druhý blok uzavřel ředitel společnosti Free RW-Soft Ing. Rudolf Weissbrod poutavou přednáškou na téma SW kriminality, ve které mimo jiné popsal, jak v praxi probíhá vyšetřování případů používání nelegálního software.

Po chutném obědě v hotelové restauraci následoval třetí blok přednášek v podání zahraničních hostů. Zahájil ho vedoucí antivirového výzkumu finské společnosti F-Secure Mikko Hyppönen, který patří k mezinárodně uznávaným antivirovým odborníkům. Hovořil především o současné situaci a nových trendech v oblasti škodlivých kódů. Problematice „Day Zero“ útoků se dále věnoval Righard J. Zwienenberg, člen vývojového týmu norské společnosti Norman ASA. Na závěr tohoto bloku vystoupil Sergey Novikov, virový analytik ruské společnosti Kaspersky Lab, který popsal některé technologie využívané k ochraně proti novým bezpečnostním hrozbám.

Poslední blok konference se již tradičně nesl v duchu problematiky antivirové ochrany v podání tradičních domácích přednášejících. Otevřel jej Ing. Petr Odehnal, virový analytik společnosti Grisoft, který názvem své přednášky „Mühen der Gebirge, Mühen der Ebenen“ (v překladu Obtíže hor, obtíže rovin) vtipně nastínil současnou situaci v boji proti různým formám škodlivých kódů. Ing. Pavel Baudiš ze společnosti Alwil Software na něj navázal shrnutím virových událostí, kterých jsme byli svědky v posledním roce. Blok i celou konferenci uzavřel Ing. Miroslav Trnka, technický ředitel slovenské společnosti Eset, přednáškou věnovanou statistikám výskytu počítačových infiltrací a metodám jejich vytváření.

Na úplný závěr konference proběhlo losování malé tomboly, ve které účastníci mohli s trochou štěstí vyhrát mobilní telefon Siemens nebo některou z dalších cen věnovaných pořadatelem a partnery konference.

Pořadatelem a odborným garantem konference Security 2005 byla společnost AEC, tradiční český výrobce a poskytovatele řešení a služeb pro bezpečnost dat a antivirovou ochranu.

 

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU