ČSÚ: Do bydlení se v ČR investuje 140 miliard korun ročně

23.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. května (ČTK) - Do bydlení se v České republice investuje přibližně 140 miliard korun ročně. Asi 60 miliard korun směřuje do nové výstavby, deset miliard do modernizace a zbylých 70 miliard tvoří náklady na údržbu domů a bytů. Na tiskové konferenci Českého statistického úřadu to dnes řekl vrchní ředitel sekce produkčních statistik Josef Vlášek.

V Česku se loni dokončilo přes 32.000 bytů, což bylo nejvíce od roku 1992. Výstavba dalších 39.000 bytů začala a celkem je v ČR nyní rozestavěno téměř 149.000 bytů. "Ne všechny tyto domy však budou dokončeny," poznamenal Vlášek s tím, že statistika obsahuje i stovky rozestavěných domů z nechvalně proslulé kauzy H-System. Tyto byty již asi nikdy nebudou dostavěny.

Současná regulace nájemného podle Vláška neumožňuje přesně zjistit, kolik bytů je nutné ročně postavit. Odhady hovoří o 40 až 50 tisících bytech ročně. V letošním roce by měl počet dostavěných bytů ještě stoupnout, a to především díky rozvoji hypoték, úvěrů ze stavebního spoření a blížící se vyšší DPH na stavební práce spojené s bydlením.

Náklady na pořízení bydlení v ČR stále rostou. Průměrná cena bytu loni přesáhla 1,4 milionu korun a za rodinný dům Češi průměrně zaplatili 2,7 milionu Kč. Lidé si nejčastěji pořizují byty 2+1 o velikosti necelých 50 metrů čtverečních, u domů je nejčastěji velikost 5+1 a výměra téměř 100 metrů čtverečních. Technická vybavenost bydlení je podle Vláška vysoká. Nejčastější je zděná výstavba, naopak raritou zůstávají dřevěné domky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK