Koruna se po oslabení vrátila na 30,30 Kč/EUR a 24,08 Kč/USD

23.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. května (ČTK) - Česká měna dnes nejdříve oslabila na 30,35 koruny za euro, poté se však vrátila na úvodní hladinu 30,30 Kč/EUR. Důvodem byl vývoj na středoevropských trzích, vyplývá z dealingu Komerční banky. Vůči dolaru koruna z úvodních 24,20 Kč/USD posílila na 24,08 Kč/USD.

Z domácího prostředí se koruna žádných důležitých informací nedočkala, uvedl ekonom Komerční banky Vladimír Kvasnička. Dopoledne tak koruna následovala oslabování okolních měn a odpoledne se po vzoru těchto měn zase vrátila na silnější hodnoty.

Také v úterý by mělo obchodování s korunou zůstat podobné. Zajímavá čísla přijdou jen z okolních středoevropských zemí. Slovenská centrální banka by podle analytiků neměla překvapit a ponechá úrokové sazby nezměněné. Impulz by podle Kvasničky neměly přinést ani data slovenského běžného účtu a polské inflace.

Koruna tak bude čekat především na čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky, která bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Všichni ekonomové očekávají, že centrální banka sazby již dále nesníží a ponechá je na historicky nejnižší úrovni 1,75 procenta, kde jsou do konce dubna.

Pro korunu bude důležité také víkendové francouzské referendum o ústavě Evropské unie. Ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová se domnívá, že současný rozruch kolem ústavy je z hlediska ekonomiky poněkud přehnaný, což dokazují i očekávání, že by se případné zamítnutí ústavy ze strany Francie mohlo negativně odrazit i na finančních trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK