ŘSD: EU poskytne na devět staveb na českých silnicích miliardu

23.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. května (ČTK) - Evropská unie poskytne na modernizaci a stavbu devíti českých silničních projektů přes miliardu korun nevratné pomoci ze strukturálních fondů. Peníze získá Ředitelství silnic a dálnic, které je správcem českých dálnic a silnic 1. třídy. Na jednotlivé stavby EU přispěje od 25 do 75 procent celkových nákladů, řekl mluvčí ŘSD Jan Hoření.

Z peněz EU se bude modernizovat například obchvat Znojma na silnici číslo I/38, obchvat Božího Daru na silnici I/25 nebo most přes Olši v Karviné. Nově z prostředků EU vzniknou protihlukové stěny na silnici číslo I/10 v Mnichově Hradišti a Pískové Lhotě.

Celková částka dotace z prostředků Strukturálních fondů EU na období 2004 až 2006 pro ŘSD je cca 1,16 miliardy korun. Schválených devět projektů tak vyčleněné prostředky téměř zcela vyčerpá. Na zbývajících 54 milionů ŘSD připravuje další projekty.

ČR již vyčerpala téměř veškerý finanční rámec pro dopravu na roky 2004 až 2006. Z kohezního fondu to bylo 358,7 milionu eur (asi 11 miliard korun). Kromě toho jdou na řadu projektů v ČR peníze z předvstupního fondu ISPA a operačního programu Infrastruktura. Unie tak podporuje například výstavbu dálnic D8 a D1 či rychlostní komunikace R48. Peníze EU jdou také na silniční okruh Prahy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK