Paroubek požádal Blaira, aby propagoval uvolnění pracovního trhu

23.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 23. května (zvláštní zpravodajka ČTK) - Český premiér Jiří Paroubek při dnešní návštěvě Londýna požádal předsedu britské vlády Tonyho Blaira, aby během nadcházejícího britského předsednictví EU propagoval uvolnění pracovního trhu. Británie jako jedna z mála zemí původní patnáctky umožnila na svém území pracovat i lidem z nových států EU. Oba premiéři se během hodinové schůzky bavili také o ratifikaci evropské ústavy, kterou v neděli čeká klíčový moment - referendum ve Francii, v níž zatím převažují odpůrci ústavní smlouvy.

"Ocenil jsem politiku Británie, pokud jde o volný pohyb pracovních sil. Požádal jsem britského ministerského předsedu, aby při nějaké vhodné příležitosti, především v době britského předsednictví v EU, toto zdůraznil i našim kolegům z jiných evropských zemí, že je to dobrá cesta liberalizace trhu pracovních sil," řekl novinářům Paroubek.

Britové mají o euroústavě rozhodnout příští rok v plebiscitu a postoj Francouzů může jejich stanovisko výrazně ovlivnit. Češi zatím nevědí, zda budou o budoucím fungování unie rozhodovat sami, nebo prostřednictvím svých poslanců a senátorů. "Francie bude klíčovou zemí, zejména pro Británii," míní český premiér, který minulý týden jel do Paříže na mítink socialistů propagovat euroústavu. Schválení dokumentu si Paroubkova vláda vytkla za hlavní úkol.

Británie, která se předsednictví "pětadvacítky" ujme v červenci, považuje za svou prioritu ekonomickou reformu EU. Paroubek upozornil, že vzhledem k velikosti, ekonomické síle i politickému vlivu jsou zájmy Česka a Británie přirozeně odlišné. V některých záležitostech, jako je například finanční rozpočet EU, jsou si ale podle něj názory obou zemí blízké.

Británie je první zemí, kam nový český premiér zamířil na pracovní návštěvu. Diplomaté cestu dlouhodobě připravovali pro tehdejšího premiéra Stanislava Grosse, nakonec za Lamanšský kanál zamířil jeho nástupce ve Strakově akademii. Paroubek, který se netají ambicí vést českou sociální demokracii do příštích voleb, vnímá návštěvu Británie i jako možnost něco se přiučit od stranicky spřízněných labouristů.

"Britští labouristé jsou pro české sociální demokraty dobrou inspirací," míní. Recept, jak potřetí za sebou vyhrát volby, mu sice Blair neprozradil, Paroubek ale soudí, že cesta k úspěchu vede přes cílevědomost politiky. "Britský premiér i celá jeho strana je schopna určité empatie, jsou schopni poslouchat, co si britský lid přeje. To jim dává určitou sílu," všiml si český premiér.

ČSSD, která je druhé volební období nejsilnější vládní stranou, zažívá odliv voličské přízně. Podle průzkumů zatím nemá moc šancí zopakovat nedávný triumf britských labouristů. Volby se budou v Česku konat za 13 měsíců a za jasného favorita se považuje opoziční ODS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK