MfD: Lidovci připustili zvýšení pětiprocentní DPH kvůli důchodům

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. května (ČTK) - KDU-ČSL podle úterní Mladé fronty Dnes poprvé otevřeně naznačila možnost zvednout sníženou pětiprocentní sazbu DPH na osm procent. Lidovci, a ještě dříve i ODS, se změnou sazeb DPH přišli v rámci upřesněných plánů, jak provést důchodovou reformu a přitom neohrozit státní rozpočet.

Opoziční ODS chce daň, která je obsažena v cenách potravin, léků či stavebních prací, zvednout na 15 procent. Jestliže tedy ODS za rok vyhraje volby a vytvoří většinovou vládu s lidovci, lze čekat velké změny daňové a důchodové politiky, dodává list.

Lidovci podle MfD navrhli vyšší spodní sazbu DPH v poslední, třetí verzi svého plánu penzijní reformy. V pondělí tyto představy za všech pět politických stran zveřejnila skupina expertů, kteří pomáhají politikům reformu spočítat, uvádí MF Dnes.

ODS a lidovci mají podobnou představu, jak odvrátit kolaps penzijního systému. Obě strany navrhují snížit sociální pojistné z dnešních 28 na 20 procent. ODS však chce ponechat ušetřené peníze lidem, aby sami rozhodli, jak s nimi naloží. Lidovci naopak chtějí oddělených osm procent poslat povinně do penzijních fondů, píše list.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK