HN: Stát pomohl Sazce; Arenu uznal za veřejně prospěšnou stavbu

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. května (ČTK) - Ministerstvo financí i poslanci uznali sportovní halu Sazka Arena za veřejně prospěšnou stavbu. Část výtěžku ze sázek, které Sazka musí podle zákona odvádět na dobročinnost, tak zaplatí halu, ve které se konají zejména komerční akce. Píšou to úterní Hospodářské noviny.

Mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund listu potvrdil, že Sazka má písemná stanoviska ministerstva financí, rozpočtového a hospodářského výboru, která potvrzují, že výstavba, provozování a údržba Sazky jsou veřejně prospěšným účelem. "Mohou proto být financovány z části výtěžku firmy Sazka," uvedl Zikmund.

Stanoviska tak podle deníku částečně nahradila státní garanci, o kterou Sazka předloni neúspěšně žádala. "Vydání stanoviska považujeme za vhodnější, než původní variantu, ve které mělo ministerstvo financí vydat firmě Sazka státní garanci," řekl listu mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Sazka podle listu těžila z obecné formulace loterijního zákona, který popisuje, co je veřejně prospěšný odvod. Nikdo zatím nestanovil, zda je možné za podporu sportu považovat i stavbu komerční víceúčelové haly.

Ministerstvo financí podle HN přiznává, že zákony umožňují nejednoznačný výklad. "Nejen příklad Sazky ukazuje, že je třeba zpřesnit definici veřejně prospěšného účelu a odvody mnohem víc kontrolovat," řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Hala má za sebou více než rok provozu. Sazka kvůli její výstavbě vydala dluhopisy zhruba za 5,5 miliardy korun s desetiletou splatností. Dosud firma uhradila dvě emise obligací, poslední v hodnotě více než 300 milionů korun, dodaly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK