Úřady vyšetřují vysokého úředníka kvůli dluhu Ruska vůči ČR

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 24. května (zpravodajka ČTK) - Ruská prokuratura a tajná služba FSB vyšetřují bývalého vysokého státního úředníka v souvislosti se způsobem splácení ruského státního dluhu České republice. Sergej Kolotuchin, někdejší náměstek ministra financí a blízký spolupracovník bývalého premiéra Michaila Kasjanova, měl ruskému státu způsobit škodu pět milionů dolarů. Oficiálně obviněn však zatím nebyl, napsaly ruské deníky.

Kolotuchin je vyšetřován za ztráty, které Rusku způsobilo zpoždění dodávek celulózy za 4,38 milionu dolarů na konci roku 2002. Zboží v této ceně bylo tehdy zadrženo na celnici v ruském Pulkovu, odkud za nejasných okolností zmizelo. Rusko tak nedodrželo dohodu o splátkách dluhu a termín splácení musel být prodloužen do 31. prosince 2003, uvádí deník Vědomosti. Tím se zvýšily i úroky, které muselo Rusko zaplatit a celková škoda tak dosáhla pěti milionů dolarů, sdělil zdroj listu.

Za dodávky celulózy, určené pro českou firmu Telsko, odpovídala ruská společnost Linda, se kterou údajně právě Kolotuchin podepisoval příslušné smlouvy. On sám listu Vědomosti řekl, že nechápe, z čeho je podezříván. Jeho advokát se navíc domnívá, že na částku pět milionů nemohly úroky z prodlení vystoupat. Současní představitelé ministerstva financí věc nekomentovali. Pokud bude bývalému náměstku ministra prokázána vina, hrozí mu podle listu Izvestija až čtyři roky vězení.

Experti míní, že hlavním cílem vyšetřování je expremiér Kasjanov. Ve vyšetřovací vazbě už podle médií sedí Kolotuchinův bývalý podřízený Denis Michajlov, obviněný z překročení pravomocí, přijímání úplatků a vyzrazení státního tajemství v souvislosti se splácením ruského dluhu Vietnamské republice.

Deník Izvestija také napsal, že dluh Česku není dosud plně vyřízen. Součástí splátek totiž měly být i dodávky lodí Valdaj ruské firmy Severnaja Věrf v celkové sumě asi 200 milionů dolarů. Úvěrovat je měla ruská Sberbanka a získat České loděnice. Ty je pak hodlaly pronajímat ruským dopravcům. V první dodávce mělo být pět plavidel, ale už při jejich stavbě se objevily rozpory mezi účastníky kontraktu. Ruské ministerstvo financí pak přestalo splácet Sberbance úvěr a věc tak není dosud vyřešena.

Celkový dluh Ruské federace vůči ČR činil podle Izvestijí na konci roku 2001 asi 3,6 miliardy dolarů, splátky začaly až v roce 2002. Zhruba dvě třetiny dluhu odkoupila od českého státu společnost Falkon Capital, která zaplatila asi 4,25 miliardy korun. Falkon dluh prodal ruské energetické společnosti RAO JES za dodávky elektrické energie. Přesná hodnota tohoto kontraktu není známá, Izvestija dnes ale uvedly, že ruské ministerstvo financí, kde za dluh odpovídal právě Kolotuchin, vypočetlo firmě daně okolo 1,3 miliardy dolarů.

Další čtyři miliardy korun má ČR podle podepsaných smluv do konce roku 2006 získat ve zboží, včetně dodávek vojenského materiálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK