Japonské akcie mírně klesly, dolar se drží sedmiměsíčního maxima

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 24. května (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úterý mírně snížily, a nedokázaly tak navázat na růst z pondělí. Obchodování sice zahájily růstem, později ale ztratily. Část investorů se rozhodla vybrat zisky a hlavní index se nedokázal přenést zpět nad klíčovou technickou hranici.

Index Nikkei 225 ztratil 25 bodů a den uzavřel slabší o 0,22 procenta na 11.133,65 bodu. Začátek byl pro index příznivý a jeho hodnota vzrostla těsně pod 11.200 bodů. Tato úroveň se ale z technického hlediska zatím ukazuje jako nepřekonatelná. Podobně širší index Topix klesl o 0,12 procenta na 1136,32 bodu.

Akciový trh do značné míry těží z příznivé nálady ve Spojených státech, kde je zájem hlavně o technologické tituly. Podle některých názorů je však růst jen technickou reakcí na dlouhotrvající nezájem o tento druh cenných papírů. Pokles cen japonských akcií tedy odráží obavy, že růst technologických akcií v USA nebude dlouho trvat.

Oslabovaly také některé ocelářské firmy v čele se společností Nippon Steel. Podle analytiků však za poklesem stojí individuální investoři, kteří akcie těchto společností kupovali na úvěr. Akcie bank a pojišťoven se ale zvýšily, převážně díky optimismu, který doprovází jejich budoucí vyhlídky.

Na devizovém trhu se mírně snižoval kurz dolaru, ale stále se drží v blízkosti sedmiměsíčního maxima k euru. Výkyvy kurzů nejsou příliš významné a trh vyčkává na odpolední zprávu americké centrální banky. Ta zveřejní zápis z dřívější schůzky a investoři se z něj budou snažit zjistit, do jaké míry mají bankéři obavy z růstu inflace.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2573 USD, a mírně tak oslabil z předchozích 1,2556 USD, kde byl o den dříve. Vůči japonskému jenu klesl na 107,52 z předchozích 107,99 JPY a podobně euro k jenu snížilo kurz na 135,20 ze 135,62 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK