OECD předpovídá Česku růst mírně nad čtyřmi procenty

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 24. května (zpravodaj ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že hospodářský růst v České republice letos a v příštím roce mírně překročí čtyři procenta. V pravidelné půlroční publikaci o výhledech členských zemí se OECD vyslovuje pro urychlení strukturální reformy a pro rychlejší pokrok při zlepšování podnikatelského prostředí v zemi.

Růst hrubého domácího produktu by po loňských čtyřech procentech měl letos dosáhnout 4,1 a v příštím roce 4,3 procenta, uvádí OECD. Růst bude trochu brzděn ozdravováním rozpočtu, které bude pravděpodobně pokračovat.

Nezaměstnanost by letos měla stejně jako loni činit 8,3 procenta a v příštím roce se nepatrně snížit na 8,2 procenta.

OECD dále očekává, že po loňských dvou procentech se letos spotřebitelské ceny zvýší o 2,5 procenta a v příštím roce o 2,8 procenta. Zvýšení inflačního napětí by podle mělo v roce 2006 vést k lehkému přitvrzení monetární politiky.

OECD předpokládá zvýšení soukromé spotřeby letos o 2,8 a v příštím roce o 3,7 procenta. Veřejná spotřeba by měla letos vzrůst o 0,8 a v roce 2006 o 0,4 procenta.

Růst vývozu by si měl zachovat svoji dynamiku, píše OECD a předpovídá pro letošek zvýšení o 12,2 a v příštím roce o 12,4 procenta. Dovoz by měl letos vzrůst o 11,6 a v roce 2006 o 12,2 procenta. To by mělo přispívat ke snížení schodku bilance běžného účtu, který by po loňských 5,1 procenta HDP letos mohl činit 4,8 a v příštím roce 4,5 procenta.

Silný bude podle OECD také růst investic - asi o osm procent ročně.

Za hlavní zdroj nejistoty pro posuzované období OECD považuje vývoj poptávky po českém exportu. Ve vnitřní sféře poukazuje na možné omezení rozsahu rozpočtové sanace kvůli výdajům v souvislosti s volbami v roce 2006. Schodek veřejných financí by podle ní měl letos být 4,5 a v příštím roce 4,2 procenta HDP.

Z dlouhodobého hlediska považuje za velké riziko pro hospodářský růst velmi pomalé tempo strukturálních reforem. Realizaci řady záměrů vlády v této oblasti brzdí fakt, že vláda má v parlamentě jen těsnou většinu. Zvýšení efektivnosti zdravotnictví a změn v penzijním systému by tak nemusilo být dosaženo včas na to, aby bylo možné čelit zrychlenému stárnutí obyvatelstva, uvedla OECD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK