Janota: Schodek veřejných financí letos bude 4,8 až pět pct HDP

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. května (ČTK) - Schodek veřejných financí letos vzroste na 4,8 až pět procent hrubého domácího produktu (HDP). Na tiskové konferenci ministerstva financí to odhadl první náměstek ministerstva Eduard Janota. Deficit by tak byl nepatrně vyšší, než ČR povoluje současný konvergenční program Evropské unie. Loni schodek činil tři procenta HDP.

ČR se v programu zavázala, že schodek nepřekročí 4,7 procenta HDP. Podle Janoty však ministerstvo vyjednalo změnu a nová podoba programu vládě povolí dosáhnout schodku až pěti procent HDP. Česká národní banka pro letošní rok dosud odhadovala deficit veřejných rozpočtů čtyři procenta HDP.

Pro příští rok jsou podle Janoty bezpodmínečně nutné škrty, jinak vláda program nesplní a bude jí hrozit, že do roku 2010 nepřijme euro. Podle Janoty budou potřebné škrty nejméně 25 miliard korun.

Další miliardy bude možná stát muset ušetřit kvůli plánovanému snížení daní lidem s nízkými a středními příjmy. Stát tak přijde asi o deset miliard korun, zatímco zvýšením spotřebních daní na cigarety získá o několik miliard méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK