Volkswagen vyrobil svůj stomiliontý vůz

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 24. května (ČTK) - Největší evropský producent automobilů Volkswagen vyrobil svůj stomiliontý vůz se značkou VW. Ta se tak stala čtvrtým členem elitní skupiny značek s devíticifernou produkcí. Oznámil to mluvčí německé firmy. Jubilejním automobilem se stal kompaktní velkoprostorový vůz nižší střední třídy VW Touran.

Generální ředitel společnosti Bernd Pischetsrieder předal jubilejní vůz manželce německého prezidenta Horsta Köhlera, která je patronem svazu pro vzácné chronické choroby. Firma tak chce podle Pischetsriedera podtrhnout svou sociální angažovanost.

Hranici 100 milionů vozů před VW překročily značky Ford, Toyota a Chevrolet. Po zahrnutí ostatních značek ze skupiny Volkswagen překročila výroba společnosti hranici 100 milionů vozů v září 1999. Loni celková produkce skupiny, která zahrnuje značky VW, Škoda, Bentley, Bugatti, Audi, Seat, Lamborghini a užitkové vozy, přesáhla 125 milionů automobilů.

Společnost Volkswagen vyrábí osobní i užitkové automobily ve 14 továrnách po celém světě. V loňském roce dodala přes tři miliony vozů do více než 150 zemí. Nejprodávanější automobilem se značkou VW je s 23 miliony vozů model Golf.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK