Expert MMF: Bez klíčových reforem česká ekonomika zpomalí

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. května (ČTK) - Bez provedení klíčových reforem veřejných financí, penzí nebo zdravotnictví nedokáže česká ekonomika udržet současný vysoký růst a zpomalí. Na tiskové konferenci ministerstva financí to řekl vedoucí mise Mezinárodního měnového fondu v ČR Juan Jose Fernandez-Ansola. Právě nyní je podle něj v ČR vhodná doba k reformám, protože hospodářství roste a inflace zůstává nízká.

"Je jisté, že se ekonomice daří velmi dobře," řekl s tím, že úspěšné jsou pro ČR zejména poslední dva roky. Loni hospodářství vzrostlo o čtyři procenta a letos analytici očekávají podobný růst. Vláda by toho podle něj měla využít a provést řadu potřebných reforem, jinak současný dobrý vývoj hospodářství nedokáže udržet.

Také podle hlavního ekonoma České spořitelny Viktora Kotlána je současná hospodářská situace příznivá, ale kvůli blížícím se volbám se prý žádné podstatné reformy čekat nedají. Dobrá ekonomická situace však vydrží i po volbách a pokud z nich vzejde silná vláda, mohl by se reformním rokem stát rok 2007, řekl.

MMF podporuje plán české vlády přijmout euro v letech 2009 až 2010. Euro však prý bude pro ČR výhodné jen tehdy, pokud budou potřebné reformy provedeny a ekonomika bude pružná. To zatím podle Fernandeze - Ansoly neplatí.

Připomněl rovněž současné rekordně nízké úroky v ČR. Ty jsou podle něj způsobeny nízkými úrokovými sazbami v kombinaci s vysoce konkurenčním prostředím mezi bankami. Tím vzniká riziko, že by se lidé mohli začít rychle zadlužovat a v budoucnu by nemuseli být schopni své závazky splácet.

Člen bankovní rady ČNB Jan Frait uvedl, že rizika nestability finančního sektoru jsou zatím i přes rekordně levné půjčky malá až zanedbatelná. Banka však případná budoucí rizika vnímá a považuje je za svoji prioritu, uvedl.

Podle Fernandeze - Ansoly již není důvod, aby úrokové sazby České národní banky dále klesaly. Bankovní rada ČNB bude o nastavení sazeb jednat ve čtvrtek. Všichni analytici očekávají, že sazby zůstanou na současném historickém minimu 1,75 procenta.

Tým expertů MMF působil v ČR téměř dva týdny. Zajímal se především o reformu veřejných rozpočtů a snižování deficitů státního rozpočtu, reformy důchodů, zdravotnictví a sociálního systému. Experti navštívili ekonomická ministerstva, ČNB, Českou konsolidační agenturu nebo Fond národního majetku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK