Koruna oslabila o 15 haléřů na 30,44 Kč/EUR a 24,20 Kč za dolar

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. května (ČTK) - Česká měna dnes pokračovala v oslabování a k euru i dolaru ztratila zhruba 15 haléřů na 30,44 Kč/EUR a 24,20 Kč/USD, kde stála okolo 17:00 před závěrem obchodování. Koruna v průběhu dne reagovala hlavně na oslabování maďarského forintu, z domácího prostředí se událostí víceméně nedočkala, uvedl analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička.

Středa podle něj domácí měně opět nepřinese žádné události. Trh bude čekat na čtvrteční zasedání centrální banky, takže koruně opět nezbude nic jiného než sledovat okolní měny, dodal.

"V Polsku se můžeme dočkat překvapení v podobě snížení úrokových sazeb. V takovém případě by mohl kurz oslabovat podobně jako forint i polský zlotý. Společně s blížícím se francouzským referendem o Ústavě EU to může být pro korunu důvod k dalším mírným ztrátám," upozornil Kvasnička.

Na jednání bankovní rady ČNB se bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Analytici jednotně očekávají, že centrální banka již nebude sazby dále snižovat a ponechá je na historicky nejnižší úrovni 1,75 procenta.

Obava investorů z víkendového odmítnutí ústavy ve Francii a o týden později v Nizozemsku je podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové přehnaná, euro ani koruna by tím nijak zásadně neutrpěly. "To ovšem nic nemění na tom, že investoři mají "preventivní" strach z výsledku," poznamenala.

Dokud nebudou referenda minulostí, ani euro k dolaru, ani koruna k euru zřejmě nebudou mít sílu výrazněji zpevnit, míní Šichtařová. Teprve po skončení referend se po jejich jakémkoliv výsledku na devizový trh vrátí jistota a koruna k euru i euro k dolaru mohou opět posílit, odhadla analytička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK