Právo: Martínek chce zjednodušit vystěhování neplatičů nájemného

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. května (ČTK) - Lidé, kteří nebudou platit nájem za byt nebo úhradu za služby déle než tři měsíce, by mohli v budoucnu dostat výpověď z bytu i bez svolení soudu. V novém zákoně o nájemném to navrhuje ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, který tak chce tvrdě zatočit s neplatiči. Nárok na náhradní ubytování by podle návrhu neměly ani rodiny s dětmi, píše deník Právo.

Martínek rovněž navrhuje, aby se nájemní smlouva uzavřená na dobu neurčitou změnila při přechodu nájmu bytu nebo při výměně bytu na dobu určitou, a to pěti let. Například při úmrtí nájemce by jeho dětem, na které by přešel nájem, po pěti letech skončila smlouva a byly by nuceny přijmout i tržní nájemné.

Pronajímatel může dnes dát nájemníkovi výpověď pro neplacení jen tehdy, když soud posoudí oprávněnost výpovědi a dá s ní souhlas. "Zdá se nám zbytečné, aby soud musel dát souhlas ke každé výpovědi z nájmu. Mnoho osob, které neplatí nájem, rozhodně netrpí nedostatkem, či nouzí," hájí návrh náměstek ministra Ivan Přikryl. Nájemník by podle něj měl navíc vždy právo obrátit se na soud, který by spor rozhodl.

Jiní odborníci podle listu ale upozorňují, že není snadné rozeznat notorického neplatiče, který chce zadarmo užívat byt, od toho, kdo je přesvědčen, že pronajímatel od něho vyžaduje částku, na kterou nemá právo, a proto odmítá zaplatit. Kdo je neplatič by svobodně určoval majitel.

Neplatiči by neměli podle návrhu zákona ani nárok na náhradní ubytování. Mělo by jim stačit jen přístřeší, což je například pokoj v hotelu na jejich náklady, informuje Právo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK