Velká Británie a Španělsko – jedničky v oblasti obnovitelných zdrojů energie

25.05.2005 | , Ernst & Young
Tiskové zprávy


Nejlepší podmínky pro investování do obnovitelných zdrojů energie jsou i nadále ve Velké Británii a ve Španělsku. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku atraktivnosti zemí z hlediska investování do obnovitelných zdrojů energie, který pravidelně sestavuje společnost Ernst & Young.

Velká Británie i Španělsko soupeří o vedoucí postavení již od února 2003, kdy byl tento přehled zveřejněn poprvé. Nicméně v posledních několika měsících se podmínky v obou zemích zhoršují. Zejména Velká Británie by se mohla v žebříčku významně propadnout, pokud se nepodaří zvýšit objem investic do větrných farem, budovaných jak na pevnině, tak v i pobřežních vodách.

Ve Velké Británii došlo nedávno k významným změnám,“ vysvětluje Jonathan Johns, ředitel divize společnosti Ernst & Young pro globální obnovitelné zdroje energie. „Vláda snížila výkupní ceny elektrické energie z obnovitelných zdrojů a současně se kvůli zavedení systému BETTA (British Electricity Trading and Transmission Arrangements) zvýšily poplatky za přenos. Tyto nepříznivé změny nejvíce zasáhnou Skotsko.

Do hry vstoupí další trhy
Podle Johnse může zpomalení vývoje na vyspělejších trzích s obnovitelnou energií způsobit, že se investoři zaměří na jiné země, které nabízejí také velký investiční potenciál. „Nebude trvat dlouho a pozornost investorů, která je v současnosti soustředěna na státy jako Velká Británie a Německo, se přenese na jiné trhy,“ varuje Johns. „Největší šance v tomto směru mají Kanada, Čína a Indie.

Podle zprávy společnosti Ernst & Young je Čína zemí, která mílovými kroky směruje k tomu, aby se stala největším trhem v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Tamější  vláda realizuje podpůrné programy a budují se elektrárny, které by v budoucnu měly využívat obrovský tržní potenciál tohoto státu.

Také v Kanadě se zlepšují legislativní podmínky a probíhá zde několik velkých veřejných soutěží na výstavbu větrných elektráren. Indie zaznamenala rekordní meziroční nárůst produkce energie z obnovitelných zdrojů a v současnosti je pátým největším trhem na světě z hlediska instalovaného výkonu větrných elektráren.

Banky jsou ochotny investovat do větrné energie
Špatnou zprávou pro Velkou Británii je, že investice do pobřežních větrných elektráren zatím nedosáhly předpokládaného objemu. „Jestliže se tempo výstavby větrných elektráren na pevnině nezvýší a výstavba na pobřeží ztratí dosavadní dynamiku, může se postavení Velké Británie v žebříčku příští rok dramaticky změnit,“ upozorňuje Johns. Zůstává však optimistou: „Pro někoho je možná dosavadní pomalý rozvoj pobřežních větrných farem frustrující. Důležité ale je, že probíhá několik projektů, které budou mít zásadní význam pro pochopení rizik spojených s výstavbou větrných elektráren i souvisejících nákladů.

Většina pobřežních větrných elektráren byla doposud financována z vlastních zdrojů velkých „energetických hráčů“. S rostoucí velikostí a počtem takovýchto projektů však jejich realizátoři nepochybně začnou hledat i jiné zdroje financování, které jim umožní získat kapitál a rozložit rizika spojená s tímto druhem podnikání.

Ochota bank financovat pobřežní větrné elektrárny v posledních několika letech vzrostla,“ říká Johns. „Hlavní otázkou už není, zda banky finanční prostředky poskytnou, ale za jakých podmínek. Jsou připraveny investovat své peníze do těch „správných“ projektů, které budou řádně strukturovány a u nichž budou rizika ošetřena vhodnými strategiemi.

První úvěry na tyto projekty budou nepochybně drahé,“ varuje Johns. „Očekáváme ale, že do tří až čtyř let bude dost likvidních prostředků na refinancování těchto úvěrů, čímž klesnou finanční náklady developerů a sníží se i dlouhodobé riziko bank.

Emisní povolenky by mohly pozitivně ovlivnit investice do obnovitelných zdrojů
K rozvoji britského trhu s obnovitelnými zdroji energie přispěje i nedávný prudký nárůst cen povolenek na emise oxidu uhličitého, s nimiž se obchoduje v rámci systému EU ETS (European Union Emissions Trading Scheme). „Podle vyjádření britské vlády ponese veškeré náklady na eventuální chybějící emisní povolenky elektroenergetika,“ upozorňuje Johns. „To znamená, že pokud budou ceny povolenek vysoké, budou velké elektrárenské společností motivovány, aby více investovaly do zelené energie.

Významné elektrárenské společnosti se smiřují s potřebou snížit objem emisí. Díky tomu  budou mít obnovitelné zdroje, zejména větrná energie, v energetickém sektoru stále pevnější místo,“ věří Johns. „Musíme si ale uvědomit, že v záloze číhá jaderná energie, o kterou je stále větší zájem. Ať už  půjde o jadernou energii vyráběnou v Číně v modulárních reaktorech s kuličkovým keramickým palivem, nebo tradičnějšími technologiemi ve Francii či v USA.

Díky daňovým úlevám by se do čela žebříčku mohly vyhoupnout USA
Vedoucí postavení Velké Británie by mohly ohrozit také Spojené státy. Ty však, i přes rozvoj obnovitelných zdrojů odstartovaný díky zavedení systému daňových úlev (Production Tax Credit, PTC), skončily opět až na třetím místě,. Důvěra v tento systém však zůstává nízká a zdá se, že i v USA se pro zelenou energii budou roky „tučné“ střídat s roky „hubenými“, tak jako tomu bylo doposud.

Podle Johnse Spojené státy nicméně stále disponují nesmírnými zdroji a mají nízké náklady na vývoj. Proto není vyloučeno, že pokud se posílí důvěra v systém daňových úlev, mohou se usadit na špici žebříčku.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy