Koruna dále oslabila na 30,49 Kč/EUR a 24,26 Kč za dolar

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. května (ČTK) - Česká měna pokračuje v oslabování. Od rána ztratila asi pět haléřů a dostala se na 30,49 Kč/EUR. Důvodem oslabení jsou obavy z blížícího se francouzského referenda o ústavě Evropské unie. Ztrácejí tak všechny měny středoevropského regionu, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna mírně ztratila na 24,26 Kč/USD.

Z domácí ekonomiky tento týden žádné důležité informace nepřicházejí a kurz tak ovlivňuje především nálada v celém středoevropském regionu. "Do konce týdne se asi bude stále více hlásit o slovo téma ústavy EU," podotkl Vlk. Případné odmítnutí tohoto dokumentu ve Francii nebo Nizozemsku by sice nemělo ovlivnit vstup ČR a dalších nových zemí EU do eurozóny, trhy jsou však i přesto nervózní. Koruna by tak mohla prorazit i hladinu 30,50 Kč/EUR.

Ve čtvrtek bude bankovní rada České národní banky rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Trhy toto jednání budou pozorně sledovat i přesto, že nikdo neočekává, že by centrální banka sazby dále snížila. ČNB překvapila již v dubnu snížením sazeb na historicky nejnižší úroveň 1,75 procenta, což je nejméně v Evropské unii. "Změna sazeb se nečeká. Bylo by to ještě větší překvapení pro trh než minulé snížení sazeb," podotkl Vlk.

Americký dolar v uplynulých týdnech posiloval, k čemuž mu pomohla právě i nervozita evropských trhů z referend o unijní ústavě. Od konce minulého týdne se však objevují tlaky na nepatrné oslabování americké měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK