MMR: Stavební zákon podpoří rozvoj regionů i výstavbu bytů

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. května (ČTK) - Nový stavební zákon podpoří rozvoj regionů i výstavbu bytů. Tvrdí to ministerstvo pro místní rozvoj, jehož návrh dnes schválila vláda. O rozhodnutí ministrů informoval Luboš Šikula z tiskového odboru vlády. Ministerstvo navrhuje, aby zákon začal platit 1. ledna 2006. Schválit ho však ještě musí parlament a podepsat prezident.

Některé stavby, například rodinné domky do 150 metrů čtverečních a tří nadzemních podlaží, bude zřejmě možné začít stavět jen na základě ohlášení. Odpadne tak složité vyřizování stavebního povolení.

"Urychlení výstavby by znamenalo jednoduší život pro investory i stavební firmy," řekl mluvčí Metrostavu František Polák. Například stavba tunelu Mrázovka v Praze se kvůli řadě odvolání zdržela o tři roky. Stavba se tak prodražila, magistrát hlavního města jen na inflační přirážce zaplatil kolem půl miliardy korun navíc, uvedl Polák. Dodal, že zátěž to znamenalo i pro obyvatele okolních domů.

Současný stavební zákon umožňuje řadu odvolání k jednomu problému. "Jedna věc se prošetřuje mnohokrát, to nám připadá nadbytečné," doplnil Polák.

"Předkládaný návrh zákona je vůči platnému právnímu stavu revoluční. V současné době trvá příprava stavby včetně povolení mnohdy déle, než samotná realizace," řekl v úterý generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Za hlavní přínos nového zákona považuje snížení administrativy, která zjednoduší přípravu a provedení staveb.

Stavební firmy by díky novému zákonu také měly mít nižší finanční ztráty způsobované pozastavením stavby kvůli odvolávání různých organizací nebo jednotlivců.

Nová koncepce si vyžádala revizi více než 40 zákonů. K návrhu zákona se vyjádřilo 62 připomínkových míst, mezi něž patří ministerstva a odborné instituce. Z celkového počtu 2162 připomínek bylo 1111 označeno jako zásadní. Některé ministerstvo neuznalo.

Nový stavební zákon by měl podle MMR stanovit pravidla pro výstavbu nejméně na stejně dlouhou dobu jako dosavadní stavební zákon. To znamená alespoň na dalších 20 až 30 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK