Obří ropovod z Ázerbájdžánu do Turecka byl oficiálně otevřen

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BAKU 25. května (ČTK) - Prezidenti Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Gruzie a Turecka dnes slavnostně otevřeli obří ropovod, který bude dopravovat ropu z Kaspického moře na západní trhy. Ropovod, který vede z ázerbájdžánského hlavního města Baku do tureckého přístavu Ceyhan na břehu Středozemního moře, je považován za důležitý krok ke snížení závislosti západních zemí na ropě z Blízkého východu.

Ropovod, který měří 1760 kilometrů a pojme celkově zhruba deset milionů barelů ropy, se bude napouštět několik měsíců. Slavnostního aktu se zúčastnil i americký ministr energetiky Samuel Bodman. Ten v úterý prohlásil, že první ropa by do zásobníků v Ceyhanu měla začít přitékat na podzim, napsala agentura AP.

Ropovod za 3,2 miliardy dolarů s přepravní kapacitou milion barelů denně vybudovalo mezinárodní konsorcium vedené britským ropným gigantem BP. Projekt představuje první přímé spojení pro přepravu ropy z Kaspického moře do Středomoří a jeho uskutečnění trvalo více než deset let. Ropovod umožní přístup do oblasti, která má jedny z největších zásob ropy na světě.

Kaspická oblast produkuje kvalitní lehkou ropu, dosud se však potýkala s potížemi při její přepravě k zákazníkům v Evropě, Spojených státech, Číně a Japonsku. Nový ropovod by měl být velkým hospodářským i politickým přínosem pro problémový kavkazský region.

"Tento ropovod především pomůže řešit ekonomické a sociální problémy. Jeho role při posílení míru a bezpečnosti v regionu však také není malá," prohlásil ázerbájdžánský prezident Ilcham Alijev. Gruzínský prezident Michail Saakašvili uvedl, že ropovod by měl pomoci přilákat investice a zlepšit životní podmínky obyvatel.

Dnešní ceremoniál se neobešel bez protestů demonstrantů proti údajnému dopadu ropovodu na životní prostředí. Někteří demonstranti byli zatčeni, protože jejich protestní akce se podle ázerbájdžánských úřadů odehrávaly příliš blízko ropovodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK