Koruna oslabila o desetník na 30,56 Kč/EUR, klesla i k dolaru

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. května (ČTK) - Česká měna ve středu oslabila k euru o deset haléřů na 30,56 Kč za euro, kde stála okolo 17:00. Důvodem jsou mimo jiné obavy z blížících se referend o ústavě Evropské unie. K dolaru vzhledem ke kolísavému vývoji eurodolarového trhu ztratila jen sedm haléřů na závěrečných 24,27 Kč/USD. Vyplývá to z informací dealingu komerční banky.

"Koruna i dnes pokračuje v oslabování k euru i dolaru. Stejně jako v předešlých dnech jsou hlavním důvodem obavy investorů z výsledků francouzského a nizozemského referenda o euroústavě," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. V průběhu dne domácí měna reagovala na oslabování především maďarského forintu, doplnil analytik KB Vladimír Kvasnička.

Případné odmítnutí tohoto dokumentu ve Francii nebo Nizozemsku by sice nemělo ovlivnit vstup ČR a dalších nových zemí EU do eurozóny, trhy jsou však i přesto nervózní. "Dokud nebudou výsledky zřejmé, koruna zůstane pod tlakem. Dočasně je tedy možné její další oslabení," podotkla Šichtařová.

Ve čtvrtek bude bankovní rada České národní banky rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Trhy toto jednání budou pozorně sledovat i přesto, že nikdo neočekává, že by centrální banka sazby dále snížila. ČNB překvapila již v dubnu snížením sazeb na historicky nejnižší úroveň 1,75 procenta, což je nejméně v Evropské unii.

Koruně tak podle Kvasničky opět nezbude nic jiného, než sledovat okolní měny. V Polsku může nastat překvapení v podobě snížení úrokových sazeb. V takovém případě by mohl oslabovat podobně jako forint i polský zlotý. "Společně s blížícím se francouzským referendem to může být pro korunu důvod k dalším mírným ztrátám," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK