EU schválila firmě Vodafone převzetí operátora Oskar

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 25. května (ČTK) - Evropská komise schválila žádost britské telekomunikační společnosti Vodafone o převzetí českého mobilního operátora Oskar a rumunské společnosti MobiFon. Vodafone Group za obě firmy zaplatí 3,5 miliardy dolarů hotově a převezme jejich dluhy za 950 milionů dolarů. "Komise došla k závěru, že transakce výrazně neohrozí efektivitu konkurenčního prostředí v Evropské unii," uvádí zpráva komise.

Oskar a MobiFon jsou poslední dvě aktiva, kterými disponuje kanadská společnost Telesystem International Wireless (TIW). Po schválení transakce v Evropské unii Britům v jejich snaze podniky převzít již nestojí nic v cestě.

Vodafone je největším mobilním operátorem na světě podle výše tržeb, které se pohybují kolem 35 miliard liber (asi 1,5 bilionu Kč). To je pro srovnání zhruba rozpočet České republiky na necelé dva roky.

TIW měla kdysi poměrně ambiciózní portfolio, které mělo více mobilních operátorů v Evropě, Jižní Americe a v Asii. Oskar je na českém trhu nejmenším mobilním operátorem a jeho tržní podíl se pohybuje kolem 17 procent. Pokrytí mobilními telefony se ale v ČR pohybuje kolem 105 procent a je vyšší než v Británii.

Vodafone už například ovládá mobilního operátora v Maďarsku a má 20 procent akcií v polské společnosti Polkomtel. Silný růstový potenciál nabízí rumunský MobiFon, mimo jiné proto, že v Rumunsku zatím vlastní mobilní telefon jen asi 47 procent populace. Firma, která v Rumunsku používá obchodní název Connex, má přitom na trhu podíl kolem 48 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK