HN: Stát prošetří, jak banky nakládají s dotacemi hypoték

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. května (ČTK) - Ministerstvo financí chystá kontrolu dotací, které vyplácí na podporu bydlení. Pokud by studie prokázala, že stát platí bankám za připsání úrokové dotace více peněz, než je k pokrytí nákladů nezbytné, zvažuje ministerstvo přechod na nový systém. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

Deník minulý týden informoval, že stát loni zaplatil hypotečním bankám téměř 70 milionů korun za to, že lidem připsaly peníze v podobě státní úrokové dotace. Byla to téměř šestina sumy, která plyne na podporu hypoték. "Nyní se zdá, že nastavený systém je vůči bankám vstřícný a bylo by možné ho zefektivnit tak, aby více peněz došlo až ke konkrétním lidem," řekl listu náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Kromě státní úhrady nákladů vybírá pět hypotečních bank vyšší poplatky za vedení účtu k hypotéce s podporou nejen od státu, ale i od klientů. To však ministerstvo kontrolovat nebude.

Banky se kritice, že si na klientech s dotovanými hypotékami vylepšují zisky, brání. "Vyšší poplatek odráží náklady, které s touto skupinou hypoték máme," řekla listu například mluvčí Komerční banky Romana Kubálková. Šéf Hypoteční banky Jan Sadil uvedl, že v okamžiku, kdy dotace přestane být vyplácena, zaplatí klienti za správu účtu běžný poplatek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK