MfD: Telecom dostal od ÚOHS pokutu 200 milionů korun

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. května (ČTK) - Antimonopolní úřad udělil Českému Telecomu kvůli nabízení volných minut ve svých tarifech pokutu kolem 200 milionů korun. S odvoláním na dobře informovaný zdroj to píše dnešní Mladá fronta Dnes. Je to druhá nejvyšší pokuta, kterou za svou historii úřad udělil.

Nabídka volných minut údajně bránila přechodu zákazníků ke konkurenci a nutila je telefonovat s Telecomem. Firma ale má za to, že svým jednáním zákon neporušila.

Telecom se hájí tím, že vždy nabízel tarif, který žádné volné minuty v rámci měsíčního paušálu neobsahoval. "To v praxi znamená, že člověk, který chtěl volat výhradně prostřednictvím alternativních operátorů, měl vždy možnost zvolit si cenový plán bez volných minut," řekl listu mluvčí Telecomu Vlastimil Sršeň.

Zatím nejvíce, 81,7 milionu Kč, musel Telecom zaplatit v minulém roce. Firma porušila zákon podle antimonopolního úřadu tím, že nutila asi 3000 společností uzavřít pro ně nevýhodné smlouvy. Nejvyšší pokutu vůbec, půl miliardy korun, dostalo šest stavebních spořitelen za kartelové dohody v souvislosti se zvyšováním poplatků na trhu stavebního spoření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK