Japonské akcie mírně stouply, obavy o ekonomiku USA přetrvávají

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 26. května (ČTK) - Japonský akciový trh dnes zaznamenal mírný vzestup kvůli pevným pozicím některých technologických akcií. Obavy z vývoje americké ekonomiky, vyvolané vzestupem cen ropy, však utlumily zájem investorů o akcie. Na devizovém trhu se dolar k euru drží poblíž sedmiměsíčního maxima.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,12 procenta na 11.027,94 bodu po poklesu o 1,3 procenta v předchozích dvou seancích. Širší index Topix klesl o 0,11 procenta na 1123,50 bodu.

Vysoké ceny ropy, které mají obvykle dopad na firemní zisky a spotřebitelské výdaje, zhoršily vyhlídky americké i japonské ekonomiky. Ve středu stouply ceny ropy v New Yorku opět mírně nad 51 dolarů za barel, na nejvyšší úroveň za poslední dva týdny.

Bankovní akcie klesaly poté, co MTFG, druhá největší banka v zemi, ohlásila 40procentní pokles zisku za minulý rok. Její akcie oslabily o 1,9 procenta a akcie banky UFJ Holding, která hodlá s MTFG fúzovat, ztratily 1,6 procenta.

Technologické akcie zůstaly relativně pevné i když nákupy byly omezené. Akcie Fujitsu zůstaly beze změny, akcie Sharp nepatrně zpevnily a akcie Sony oslabily o půl procenta.

Devizové kurzy zůstaly bez větších změn. K jenu dolar mírně zpevnil, jeho další vzestup však byl zmařen vysokými prodeji americké měny ze strany japonských exportérů. Euro se dostalo pod tlak kvůli obavám z výsledků nedělního francouzského referenda o evropské ústavě. Předseda francouzské vládní strany Nicolas Sarkozy totiž údajně prohlásil, že referendum je ztracené.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru mírně zpevnil na 1,2550 USD z předchozího závěru na 1,2581. K japonskému jenu kótoval na 107,95 JPY po 107,43 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK