Svaz měst a obcí chce zrušit státní dotace a přidat malým obcím

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŽĎÁR NAD SÁZAVOU 26. května (ČTK) - Obce a města v zemi by přivítala zrušení většiny státních dotací. Peníze by chtěly dostávat přímo do svých rozpočtů, aby je mohly použít podle vlastního uvážení. Vyplynulo to z dnešního jednání sněmu Svazu měst a obcí České republiky, který zasedá ve Žďáru nad Sázavou. Podle jeho předsedy Oldřicha Vlasáka bude svaz od státu také požadovat zvýšení příjmů pro malé obce.

Svaz zastupuje dvě pětiny obcí v zemi, v nichž žije přes 70 procent obyvatel. "Usilujeme o posílení finanční nezávislosti obcí," řekl Vlasák. Obecní a městské rozpočty nyní získávají podílem z daní asi kolem poloviny svých ročních příjmů, podle svazu by se podíl měl stále zvyšovat. Podle Vlasáka by k tomu mohlo napomoci třeba zrušení státních dotací. "Domníváme se, že by měly být ve velmi omezené míře, třeba na nějaké katastrofické stavy," uvedl. Podle něj by odpadlo nákladné psaní projektů i hledání postranních cestiček, jak si k dotacím pomoci. Každá obec o své záležitosti dokáže nejlépe postarat sama, míní Vlasák.

"Při udělení dotace často rozhodují známosti," řekl primátor Opavy Zbyněk Stanjura, který ve svazu zastupuje statutární města. Další potíže podle něj nastávají při kontrole použití dotací, kdy musí řada samospráv peníze státu vracet kvůli formálním pochybením.

Malé obce požadují zvýšení příjmů ze státního rozpočtu. Nyní totiž na jednoho obyvatele ročně dostávají třeba i pětkrát menší částku než velká města. Na velký počet malých obcí doplácí i Vysočina, řekl tamní hejtman Miloš Vystrčil. Ve venkovském kraji mají obce v průměru jen 700 obyvatel. Kvůli velkému rozdrobení podle něj region ročně na daních ztrácí asi jednu miliardu korun. "Peníze chybí třeba v silnicích," podotkl.

Podle Josefa Bezdíčka, zástupce svazu a starosty východočeské obce Čermná nad Orlicí, nemají radnice peníze na infrastrukturu, třeba na čističky nebo kanalizaci, a proto lidí v obcích ubývá. "Jestli chceme dostat lidi na venkov, musíme ji (infrastrukturu) zlepšit," řekl. Podle něj se malé obce potýkají i s řadou nesmyslných nařízení, třeba kvůli hygienickým požadavkům ve školství. "Před rokem 1989 se z obcí podařilo odstranit faráře, teď to budou ředitelé škol a když to bude pokračovat, zruší se i obecní úřady," uvedl.

"Když někomu přidáme, musíme jinému sebrat," řekl delegátům premiér Jiří Paroubek. Podle zástupců měst by se ale peníze pro malá sídla měla ušetřit omezením přebujelé státní administrativy. Podle svazu by se měl změnit systém. Nyní se příjmy obcí a měst zásadně mění při dosažení určité hranice počtu obyvatel. Podle svazu by rozdíly neměly být skokové; měly by se zvedat plynule.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK