EP schválil zpřísnění boje proti praní špinavých peněz

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 26. května (zpravodaj ČTK) - Povinnost zkoumat totožnost zákazníků a oznámit podezření z praní špinavých peněz či financování terorismu se v EU rozšíří. Kromě bankéřů, notářů, advokátů či majitelů kasin, kteří již tuto povinnost mají, budou muset podezření hlásit i pojišťovací a realitní agenti, účetní či daňoví poradci. Další zpřísnění boje proti praní peněz zavádí novela směrnice, kterou schválil Evropský parlament.

Stejné povinnosti direktiva přisuzuje i obchodníkům při platbách v hotovosti převyšující 15.000 eur, tedy zhruba 450.000 korun. Směrnici by definitivně měli přijmout ministři financí "pětadvacítky" 7. června v Lucembursku.

"Boj proti praní peněz a financování terorismu je pro Evropskou unii politickou prioritou," zdůraznil komisař Charlie McCreevy. Předpokládá, že direktiva posílí i "integritu a stabilitu" finančního systému EU.

S prosazením a přijetím nových pravidel hry by Praha podle diplomatických zdrojů neměla mít žádný problém, protože obdobné požadavky jsou už zakotveny v českých zákonech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK