Americká ekonomika rostla v 1. čtvrtletí o 3,5 procenta

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 26. května (ČTK) - Americká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí rychleji, než se původně odhadovalo. Namísto dubnového odhadu 3,1 procenta, což by bylo nejpomalejší tempo za dva roky, ukázaly opravené údaje ministerstva obchodu USA expanzi o 3,5 procenta.

Proti poslednímu čtvrtletí loňského roku, kdy hrubý domácí produkt rostl v celoročním přepočtu o 3,8 procenta, vykazovalo první čtvrtletí stále mírné zpomalení. Výsledek byl nepatrně pod odhady ekonomů, kteří podle agentury Reuters čekali revizi na 3,6 procenta.

Nejvýznamnějším důvodem revize růstu směrem vzhůru bylo nižší tempo růstu dovozů zboží a služeb. Dovozy rostly o 9,1 procenta místo původně odhadovaných 14,7 procenta, zatímco růst vývozu byl opraven mírně vzhůru na 7,2 procenta. Dovozy se v konečném výpočtu HDP odečítají od hodnoty celkové domácí produkce.

Zpráva potvrdila oslabení růstu spotřebitelských výdajů a podnikatelských investic. Ukázala však také zrychlení investic do bydlení na 8,8 procenta z předchozích 3,4 procenta.

Vládní výdaje vykázaly namísto předtím odhadovaného růstu mírný pokles. Příznivý vliv nižších dovozů rovněž zčásti smazal menší růst zásob, než se původně uvádělo.

Dnešní údaje naznačují oprávněnost odhadu centrálních bankéřů Federálního rezervního systému, podle nichž byl obraz výrazného oslabení ekonomiky na počátku roku zavádějící. V zápisu ze zasedání měnového výboru Fedu z počátku května guvernéři uváděli, že zpomalení růstu bude pravděpodobně jen přechodné.

Fed hodlá pokračovat v politice postupného zvyšování úrokových sazeb ve snaze zabránit vzestupu inflace. Revidované údaje o HDP ukázaly, že měřítko cen osobní spotřeby bez potravin a energie zaznamenalo roční růst 2,2 procenta proti 1,7 procenta v předešlém čtvrtletí.

Zpráva také přinesla první odhad souhrnného vývoje firemních zisků za první tři měsíce roku. Zisky po zdanění dosáhly v celoročním přepočtu 983 miliard dolarů a proti předešlému kvartálu byly vyšší o deset miliard. Tempo růstu zisků se však zpomalilo na jedno procento ze 12,5 procenta na konci roku 2004, kdy zisky oživovaly z poklesu třetího čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK