Hospodářská komora bude podávat vlastní návrhy změn zákonů

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OLOMOUC 26. května (ČTK) - Hospodářská komora (HK) přejde od připomínkování zákonů k podávání vlastních návrhů na zlepšení podnikatelského prostředí. Podle staronového šéfa komory Jaromíra Drábka se na tom shodli účastníci sněmu HK v Olomouci. Komora se zaměří především na základní podnikatelské normy, jako jsou živnostenský zákon, obchodní zákoník a daňové zákony.

Současná legislativa ukládá podle Drábka podnikatelům řadu povinností, které jim ztrpčují život. "Děláme pošťáky státní správě, přenášíme z jednoho státního orgánu na druhý doklady, které něco dosvědčují. Je třeba provést celkovou revizi povinností a co nejvíce jich nahradit čestnými prohlášeními, která budou důsledně kontrolována pod sankcí," řekl Drábek.

První viceprezident komory Petr Kužel řekl, že sněm kvitoval jeho návrh zřídit speciální tým právníků, kteří budou pomáhat podnikatelům ve sporech s finančními úřady. "Skutečných odborníků v této oblasti je málo. Vytvoření týmu je nejlepším krokem, jak se bránit finančním úřadům. Považuji to za svůj úkol. Chtěl bych ho splnit do roka," uvedl Kužel.

Sněm dopoledne potvrdil ve funkci prezidenta komory jejího dosavadního šéfa Drábka poté, co se jeho protikandidát a dosavadní předseda představenstva Hospodářské komory hlavního města Prahy Kužel v úvodní řeči překvapivě vzdal kandidatury ve prospěch Drábka. Kužel získal na sněmu křeslo prvního viceprezidenta komory. Členy prezidia se kromě něj stali Jan Wiesner, Pavel Bartoš, František Holec a Zdeněk Somr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK