Rumunsko prodá investorovi majoritu v největší domácí bance BCR

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BUKUREŠŤ 26. května (ČTK) - Rumunsko prodá 50 procent plus jednu akcii největšího domácího bankovního ústavu Banca Comerciale Romana (BCR) vybranému strategickému investorovi. Vláda to sdělila po zasedání, na němž schválila novou strategii privatizace banky po nezdaru prodeje v roce 2003.

"Budoucí partner bude strategický investor. Měla by jím být banka se zkušenostmi v sektoru služeb pro běžné klienty, protože chceme udržet současný profil banky," uvedl ve sdělení premiér Calin Tariceanu. Transakce by měla být hotova do konce roku a poté by se mohlo na akciovém trhu prodat dalších 11,8 procenta akcií banky.

V roce 2003 se Bukurešti nepodařilo BCR plně zprivatizovat a vláda pouze prodala 25 procent akcií Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Mezinárodní finanční korporaci (IFC) ze skupiny Světové banky. Vláda má nyní v BCR 36,8 procenta a hodlá koupit podíl od EBRD a IFC zpět, aby mohla prodat strategickému partnerovi majoritu.

Rumunská média uváděla, že o BCR vyjádřily zájem německé Deutsche Bank a HVB Group a italská UniCredito. Vláda dnes uvedla, že cena v přepočtu na akcii by v nadcházejícím prodeji neměla být nižší než cena, kterou před dvěma lety zaplatily EBRD a IFC. Ty za 25 procent plus jednu akcii daly 222 milionů dolarů (5,4 miliardy korun).

Kolem 30 procent v BCR vlastní pět investičních společností, zaměstnanci banky mají osm procent akcií. BCR se na bankovních aktivech v Rumunsku podílí asi 26 procenty. Loni vytvořila čistý zisk 162 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK