Koruna se vrátila na 30,53 Kč/EUR, k dolaru klesla na 24,38 Kč

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. května (ČTK) - Česká měna se ve čtvrtek po dopoledním posílení vrátila na úvodní kurz 30,53 Kč za euro, kde stála okolo 17:00 na konci obchodování. Na rozhodnutí ČNB o ponechání úrokových sazeb nereagovala, sledovala hlavně vývoj na okolních trzích regionu. K dolaru koruna oslabila o osm haléřů na závěrečných 24,38 Kč/USD. Vyplývá to z informací dealingu Komerční banky.

Koruna opět vnímala především středoevropský sentiment, z domova se žádného impulzu nedočkala, uvedl analytik KB Vladimír Kvasnička. Bankovní rada ČNB nijak trh nenapínala a relativně rychle rozhodla o ponechání sazeb na nynější úrovni. Odpolední komentář guvernéra Zdeňka Tůmy trh nijak nepřekvapil, dodal.

Vedle obav z výsledku hlasování o euroústavě, které se blíží ve Francii a v Nizozemsku, mají podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové investoři ještě jeden důvod, proč být vůči koruně nedůvěřiví. Blíží se totiž období, kdy domácí podniky pod zahraničním kapitálem budou vyplácet dividendy zahraničním vlastníkům. Tyto dividendy se budou vyplácet hlavně v eurech. To znamená prodeje korun a nákupy eur ve velkém měřítku, a tedy přechodný tlak na oslabování koruny, vysvětlila analytička.

Za poklesem koruny k dolaru stálo zpevňování americké měny na světových trzích. Americké měně pomáhá víra v pokračující rychlý nárůst úrokových sazeb v USA spolu s nadějí, že Čína již brzy revalvuje kurz jüanu, což by teoreticky mělo pomoci dostat z deficitu americký zahraniční obchod a potažmo tak posílit dolar, upozornila Šichtařová.

Páteční obchodování by mělo být podobné tomu dnešnímu, míní Kvasnička. "Z domácího prostředí neočekáváme žádný impulz. Koruna tak bude i nadále vnímat celkovou náladu ve střední Evropě," poznamenal.

Bankovní rada ČNB dnes podle očekávání analytiků ponechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 1,75 procenta, což je nejméně v Evropské unii. Centrální banka letos snížila sazby již třikrát. Další snížení podle ekonomů nebylo potřeba především kvůli slabší koruně a očekávání mírného růstu inflace ve druhém pololetí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK