Americké akcie dopoledne rostly díky údajům o HDP

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 26. května (ČTK) - Akciový trh na newyorské Wall Street ve čtvrtek dopoledne rostl. Revize údajů o hrubém domácím produktu zlepšila náladu mezi investory a akcie stavebních firem šly nahoru díky solidní výsledkové zprávě ze společnosti Toll Brothers Inc.

Dow Jonesův index zahrnující třicítku nejsilnějších titulů burzy stoupl v poledne o 0,6 procenta na 10.522,3 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18:00 SELČ zvýšil o 0,9 procenta na 2067,9 bodu.

Emise Dow Jonesova indexu jsou citlivé na celkové ekonomické klima. Nahoru šly například akcie letecké strojírenské firmy United Technologies Corp. nebo výrobce těžké stavební techniky Caterpillar Inc.

Investoři přivítali, že se hrubý domácí produkt Spojených států v prvním čtvrtletí zvýšil o 3,5 procenta. Předchozí odhad uváděl růst o 3,1 procenta. I po revizi to ale znamená, že se růst americké ekonomiky zpomalil ze 3,8 procenta z posledního čtvrtletí minulého roku. Ekonomové na Wall Street přitom za první čtvrtletí očekávali revizi údaje na 3,6 procenta.

"Trh měl v posledních dvou týdnech silnou podporu a je příjemné vidět jisté potvrzení, že je ekonomika zdravá," citovala agentura Reuters jednoho z obchodníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK