Euro spadlo poprvé po sedmi měsících pod jeden a čtvrt dolaru

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 26. května (ČTK) - Kurz eura klesl ke konci newyorského obchodování k dolaru poprvé po sedmi měsících pod klíčovou psychologickou hranici 1,2500 USD. Vrcholí tím trend růstu americké měny od počátku letošního roku.

Před 21. hodinou SELČ kleslo euro podle záznamů agentury Reuters na 1,2494 USD. Proti středečnímu závěru kolem 1,2600 USD tak ztrácelo asi 0,8 procenta. Od počátku roku euro kleslo k dolaru o zhruba osm procent z prosincového rekordu nad 1,36 USD.

V posledních dnech euro oslabují obavy z odmítnutí euroústavy v nedělním referendu ve Francii. Dolar naopak tlačí vzhůru vyhlídky na solidní růst americké ekonomiky v kontrastu se slabostí eurozóny.

Ve čtvrtek dolar podpořila zpráva o revizi růstu HDP Spojených států za první čtvrtletí směrem vzhůru. Euro naopak dusila například středeční zpráva o propadu indexu podnikatelské nálady Ifo v Německu na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Loni dolar završil třetí rok svého poklesu, motivovaného obavami z vysokých deficitů obchodní a platební bilance USA. Od počátku tohoto roku jej však podporuje postupné zvyšování amerických úrokových sazeb a vyhlídky na další růst. Sazby v USA jsou již vyšší než v eurozóně, kde se přitom pro letošní rok se změnou nepočítá. Díky vyšším úrokům mají investoři větší výnosy z držení měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK