Japonské akcie zpevňují, růst vedou technologie

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 27. května (ČTK) - Ceny japonských akcií se v pátek zvyšovaly a růst vedly akcie technologických firem. Hlavní index se tak ocitl na nejvyšší úrovni za šest týdnů. Vedle technologií měli investoři značný zájem také o akcie přepravních společností a výrobců oceli.

Index Nikkei 225 zpevnil o 164,39 bodu a den uzavřel vyšší o 1,5 procenta na úrovni 11.192,33 bodu. Širší index Topix zpevnil o 0,79 procenta na 1132,34 bodu.

Zájem investorů o technologie vyvolává hlavně představa, že se celé odvětví dočká výraznějšího oživení, a to zřejmě ještě do konce letošního roku. Trh ale reaguje také na vývoj ve Spojených státech, kde je zájem o technologické tituly v poslední době více než zřejmý.

Nová statistika také ukázala, že zahraniční investoři minulý týden byli čistými kupujícími japonských akcií, což přimělo řadu investorů k tomu, aby se začali v obchodování více angažovat. V centru pozornosti tak opět byly také ocelářské a přepravní firmy, o které v posledních týdnech nebyl valný zájem.

Akcie největšího japonského elektronického konglomerátu Hitachi si připsaly 2,7 procenta, zatímco konkurenční Toshiba zpevnila o 1,4 procenta. Toshiba je třetím největším výrobcem notebooků na světě.

Na devizovém trhu se dolar nadále drží blízko sedmiměsíčního maxima k euru a má snahu dál zpevňovat. Na euro totiž nepříznivě doléhá blížící se referendum Francouzů k euroústavě. Nový průzkum přitom naznačuje, že Francouzi by mohli evropskou ústavní smlouvu v nedělním referendu odmítnout.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2521 USD a dále tak zpevnil z předchozích 1,2549 USD, kde byl ve čtvrtek v Tokiu. Na paritě s japonským jenem však nepatrně klesl na 107,80 z předchozích 107,92 JPY, a také euro vůči jenu snížilo kurz na 135,03 ze čtvrtečních 135,46 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK