Slovak Telecom dostal od PMÚ pokutu 885 milionů Sk

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 27. května (zpravodaj ČTK) - Slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ) udělil dominantnímu poskytovateli pevných telefonických linek Slovak Telecom (ST) pokutu 885 milionů slovenských korun (zhruba 690 milionů Kč). Důvodem je zneužívání dominantního postavení při poskytování přístupu k místním vedením. Sdělil to mluvčí úřadu Miroslav Jurkovič.

Pokuta Telecomu je nejvyšší sankcí, kterou PMÚ dosud uložil, dodal mluvčí s tím, že rozhodnutí zatím není právoplatné.

"Slovak Telecom, vlastnící místní vedení, omezoval konkurenty," odůvodnil mluvčí pokutu. Úřad současně nařídil Telecomu odstranit protiprávní stav do 60 dnů od nabytí právoplatnosti rozhodnutí.

ST je v zemi jediným vlastníkem a správcem pevné veřejné telekomunikační sítě, jejíž součástí jsou i místní vedení, takzvaná "poslední míle". Neposkytnutím přístupu k místním vedením Telecom znemožňuje nebo omezuje svým konkurentům nasadit nejmodernější technologie, a tím také nabídku nových služeb pro koncové uživatele, upozornil PMÚ.

Případné 200milionové pokutě od antimonopolního úřadu čelí i Český Telecom. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal Telecomu pokutu před dvěma týdny kvůli nabízení volných minut ve svých tarifech. Tato nabídka údajně bránila přechodu zákazníků ke konkurenci a nutila je telefonovat právě s Telecomem. Operátor se proti pokutě odvolal. Zatím nejvyšší pokutu 81,7 milionu korun musel Český Telecom zaplatit loni. Firma porušila zákon podle antimonopolního úřadu tím, že nutila asi 3000 společností uzavřít pro ně nevýhodné smlouvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK