Skupina Unipetrol loni rekordně zvýšila čistý zisk na 3,7 mld. Kč

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. května (ČTK) - Petrochemická skupina Unipetrol zvýšila loni čistý zisk na 3,69 miliardy korun po předloňském výsledku 78,6 milionu korun. Tržby stouply zhruba o čtvrtinu na 86,25 miliardy korun. Jde o konsolidované auditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů. Informoval o tom Arne Kejdana ze společnosti Unipetrol.

Podle českých účetních standardů vykázala skupina za loňský rok čistý zisk 3,68 miliardy korun při tržbách 85,82 miliardy Kč.

Výsledky skupiny za minulý rok vycházejí podle dřívějšího vyjádření mluvčího Unipetrolu Tomáše Zikmunda z dobrého hospodaření dceřiných společností, které všechny zakončily loňský rok se ziskem. Některé přitom měly nejlepší hospodářské výsledky za posledních deset let. Jde zejména o Chemopetrol, jehož zisk před zdaněním byl 2,118 miliardy korun, a společnost Unipetrol Rafinérie, která vykázala hrubý zisk 1,478 miliardy korun.

Konsolidovaný celek v roce 2004 tvořily společnosti Unipetrol, Chemopetrol, Kaučuk, Benzina, Paramo, Česká rafinérská, Spolana, Agrobohemie, Aliachem, Unipetrol Trade a Unipetrol Rafinérie.

Většinový státní podíl v Unipetrolu získal polský ropný koncern PKN Orlen. Celkem nabídl 13,05 miliardy korun, které již České republice zaplatil. Nyní se čeká na výsledky auditu, na základě kterého se může konečná cena ještě upravit. Záležet bude na tom, jak se vyvíjelo vlastní jmění skupiny Unipetrol. Podle některých ekonomů by konečná cena mohla stoupnout o deset až 15 procent.

O prodeji 63procentního státního podílu rozhodla loni v dubnu vláda Vladimíra Špidly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK