Koruna posílila o osm haléřů na 30,45 Kč/EUR a 23,27 Kč za dolar

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. května (ČTK) - Česká měna při klidném obchodování posílila k euru i dolaru o zhruba osm haléřů a okolo 17:00 uzavřela na 30,45 Kč/EUR a 23,27 Kč/USD. Vyplývá to z informací dealingu Komerční banky. V kurzu je podle ekonomů již částečně započítané nedělní odmítnutí Evropské ústavy ve Francii.

"Koruna nečelila žádným domácím událostem a tak opět sledovala pouze dění na okolních středoevropských měnách. Díky dnešní lehce optimističtější náladě domácí měna nepatrně posílila," uvedl analytik KB Vladimír Kvasnička.

Přestože kurz již má v sobě z větší části započítán předpoklad, že během víkendového referenda Francie odmítne euroústavu, je jeho výsledek stále sázkou do loterie, míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Proto podle ní v případě francouzského "ne" kurz dál lehce oslabí o několik haléřů, naopak v případě souhlasu o několik haléřů posílí.

Až nezvykle klidné bylo také obchodování s dolarem, který se od rána prakticky nepohnul z místa, upozornila Šichtařová. Také v kurzu eura, které bylo v týdnu kvůli referendu pod tlakem pesimistických scénářů, je podle jejích slov již do značné míry negativní výsledek započítán.

V pondělí by si podle Kvasničky sice koruna mohla oddechnout po vymizení nervozity plynoucí z francouzského referenda, ale v dalších dnech bude zřejmě znovu pod tlakem. Analytici se obávají série domácích makroekonomických dat, které budou zveřejněny v průběhu června. "V krátkém horizontu vnímáme riziko prolomení hladiny 30,60 Kč/EUR," upozornil.

Obavy o výsledky nedělního referenda o ústavě EU ve Francii v minulých dnech oslabily euro, korunu i další středoevropské měny. Příští týden se referendum koná také v Nizozemsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK