Pražská burza si schovala nejlepší výkon na konec týdne

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. května (ČTK) - Poslední obchodní den před víkendem mohli mít investoři obchodující na pražské burze konečně důvod ke spokojenému úsměvu. Zájem o bankovní emise a akcie tabákové firmy Philip Morris vyústil v nejsilnější růst týdne. Index PX 50 zpevnil o 0,92 procenta na 1139,1 bodu a užší indikátor PX-D získal 1,24 procenta na 2769,5 bodu.

Pozornost k bankám přitáhla zpráva o zájmu italského finančního ústavu Unicredito Italiano o německého rivala HVB Group. Na přeskupení by zřejmě reagovala i konkurence. "Pravděpodobně by to rozpoutalo vlnu akvizic v Evropě," mínil Pavel Sudek z Atlantik FT. Rakouská Erste Bank díky tomu vzrostla o 3,12 procenta na 1188 korun, Komerční banka přidala 1,76 procenta na 2942 korun.

Více než tříprocentním ziskem na 17.318 korun pak překvapil trh Philip Morris. "Domnívám se, že během léta tento titul bude spíše oslabovat a růstový trend očekávám spíše až na podzim," hodnotil vyhlídky tabákové emise Petr Bánovský ze společnosti Cyrrus.

Silnému prodejnímu tlaku naopak marně čelil Unipetrol, který nakonec odepsal 2,92 procenta na 142,75 koruny. Makléři to připisovali nové analýze firmy Wood & Company, která doporučila investorům akcie holdingu prodávat při cílové ceně 125 korun.

Lepším výsledkům akciového trhu podle expertů bránilo nadcházející francouzské referendum o euroústavě. Podle posledních průzkumů mají ve Francii navrch odpůrci euroústavy, část voličů se zatím nerozhodla. "Především pak víkendové hlasování ve Francii o euroústavě zvyšuje nervozitu a brání výraznějším růstům," komentoval dění Jan Korb z Fio burzovní.

Investoři zobchodovali akcie za celkových 2,6 miliardy korun po čtvrteční již podprůměrné sumě 3,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK