Alitalia v sobotu zruší kvůli stávce 196 letů včetně linek do ČR

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŘÍM 27. května (ČTK) - Italská letecká společnost Alitalia v sobotu zruší 196 letů kvůli stávce leteckých dispečerů. Jde o 80 vnitrostátních spojů a 116 letů na mezinárodních trasách, uvedla dnes Alitalia. Rušení se dotkne také spojů do Prahy. Stávku vyhlásilo pět odborových svazů na sobotu mezi 12:00 a 16:00 SELČ.

Podle Michala Soukupa ze zastoupení společnosti v Praze zruší Alitalia sobotní odpolední let z Říma do Prahy a dopolední let do Milána. Letadlo z Milána ráno ale přiletí, v Praze vyčká na ukončení stávky a odpoledne odletí do Říma.

Lety omezí také České aerolinie. Podle mluvčí Jitky Novotné ČSA kvůli stávce asi o tři hodiny zpozdí lety do Říma a Benátek. Oba odstartují po 15:00.

Spoje zruší i další letecké společnosti, dodal nejmenovaný zdroj z římského letiště. Air France například anuluje tři spoje; dva mezi Římem a Paříží a jeden z Říma do Marseille. Lufthansa zrušila šest spojů, a to dva do Frankfurtu a jeden do Mnichova plus tři zpáteční. Air One nechá stát 16 letadel určených na vnitrostátní lety.

Stávkující zaměstnanci nesouhlasí s tím, že vedení letecké dopravy podle nich při organizaci práce nerespektuje kolektivní dohodu uzavřenou před rokem. Odboráři zkrátili protest z plánovaných osmi na čtyři hodiny, napsala agentura AFP bez dalších podrobností.

Jde o druhou stávku letových dispečerů za tento měsíc. Zároveň to bude poslední stávka, kterou na květen dispečeři ohlásili, dodává agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK