EU zahájila již dnes postup proti čínskému textilu u WTO

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 27. května (ČTK) - Evropská komise nečekaně zahájila oficiální kroky proti čínskému dovozu textilu. Výkonný orgán EU požádal Peking v rámci Světové obchodní organizace o konzultace, i když tento týden sdělil, že tak učiní až 31. května. K tomuto kroku sáhl Brusel dva dny před nedělním referendem o euroústavě ve Francii.

"Evropská komise požádala čínské úřady o oficiální konzultace u dvou kategorií textilu a oblečení - lněné příze a triček," uvedla v prohlášení mluvčí komise Claude Veronová-Revilleová. Zdůraznila, že jednání mezi vyjednavači EU a Číny budou pokračovat a jejich intenzita se zvýší.

Podle dohody, kterou Čína přijala při vstupu do WTO v roce 2001, může země cítící se ohrožená čínským vývozem požádat Peking o konzultace. Poté bude mít Čína na dobrovolná omezení již jen 15 dní, po nichž bude moci stěžující si země přijmout ochranná opatření.

Od počátku týdne jednal o otázce textilu obchodní komisař EU Peter Mandelson s čínským vyjednavačem Kao Chu-čchengem. EU uvedla, že dnešní krok Brusel podnikl "po důkladném a plodném telefonním rozhovoru" mezi Mandelsonem a čínským ministrem obchodu Po Si-lajem.

Komise zahájila minulý měsíc vyšetřování u devíti položek dováženého čínského textilu a oblečení a u dvou kategorií se rozhodla pro rychlejší postup. Pokud Čína nepřijme dostatečná omezení, bude moci EU u obou položek nastolit dočasné bariéry. Ty mohou omezit růst dovozu inkriminovaného zboží na maximálně 7,5 procenta nad poslední rok.

Letošní zrušení globálních kvót na textil z rozvojových zemí vyvolalo prudký příliv čínské textilní produkce na trhy EU i USA. Za první čtyři měsíce se dovoz triček zvýšil meziročně o 187 procent a dovoz lněných vláken stoupl o 56 procent.

Čína se brání tím, že růst byl prudký jen na počátku roku a nyní se již zvolňuje. Peking navíc na konci minulého týdne oznámil, že od 1. června zvýší vývozní cla na 74 položek textilu a oblečení.

Podobný zákrok jako EU chystají i USA. Mezinárodní měnový fond tento týden varoval před rozpoutáním ochranářských nálad ve vyspělých zemích a podkopáním globálního obchodu ke škodě celé světově ekonomiky. K umírněnosti vyzval Brusel a Washington i náměstek generálního ředitele WTO Kipkorir Rana.

Jedním z témat diskuse před nedělním referendem o evropské ústavě ve Francii je i ekonomická politika, včetně liberalizace obchodu. Pro řadu Francouzů na levici i pravici je ekonomická a obchodní politika EU přespříliš liberální a tento směr podle nich ústava utvrzuje. Pro přijetí rychlých kroků proti čínskému textilu se v EU nejvíce vyslovovaly právě Francie a také Itálie s jejím rozsáhlým textilním průmyslem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK