V Temelíně přetekla na odstaveném bloku voda; prý bez ohrožení

28.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 28. května (ČTK) - Na odstaveném druhém bloku jaderné elektrárny v Temelíně přetekly v pátek večer do bazénu v kontrolovaném pásmu asi 3000 litrů vody obsahující kyselinu boritou. Při události se neuvolnily radioaktivní látky mimo kontrolované pásmo a nebylo ohroženo zdraví zaměstnanců elektrárny, řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Upřesnil, že voda přetekla při plnění primárního okruhu na horním bloku reaktoru, a to do bazénu mokré přepravy v kontrolovaném pásmu elektrárny. Z bazénu byla odvedena standardní kanalizací.

Elektrárna nyní kvůli tomu zkontroluje zařízení v horním bloku reaktoru, což si vyžádá prodloužení odstávky druhého bloku asi o deset dní, to znamená pravděpodobně do konce června.

Mluvčí ekologického hnutí Jihočeské matky Dana Kuchtová uvedla, že se obdobná porucha stala v elektrárně už potřetí. "To ukazuje na technologickou nekázeň," řekla dnes ČTK. Kuchtové vadí, že elektrárna ihned po poruše neinformovala českou veřejnost, především starosty okolních obcí. "ČEZ o tom neměl na svých informačních stránkách žádnou zprávu ani v sobotu v 10:00, zatímco do Rakouska to sdělili. Stejně rychle by to měli sdělit i české veřejnosti," uvedla Kuchtová.

Česká strana informovala Rakousko na základě dohody z Melku. Rakousko požaduje podle mluvčího ministra životního prostředí Josefa Prölla vysvětlení příčin události, napsala agentura APA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK