Vývoz piva za první čtvrtletí stoupl, výroba pro tuzemsko klesla

29.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. května (ČTK) - Domácí pivovary vyvezly v prvním čtvrtletí 560.000 hektolitrů piva, což byl meziroční nárůst o 15,5 procenta. Výstav pro domácí trh naopak proti stejnému období loni klesl o téměř pět procent na 3,26 milionu hektolitrů. Důvodem byl hlavně chladný únor, řekl ČTK předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Dál tak podle něj pokračoval mírný pokles na domácím trhu, který zcela nevyrovnal ani zvýšený export. Souhrnná čtvrtletní produkce totiž meziročně klesla o dvě procenta na 3,82 milionu hektolitrů. Důležitým faktorem v dalším vývoji bude počasí, ale za pololetí by se měl výstav dostat na úroveň stejného období loni. Za celý rok pak meziročně mírně stoupne díky růstu vývozu, odhadl Veselý.

Z exportu směřovala za tři měsíce roku největší část do Německa, kde odbyt stoupl o osm procent. O polovinu větší byly prodeje českých piv na slovenském trhu, který přitom po zdražení vlivem spotřební daně klesá. O 17 procent se zvýšily dodávky do Británie. Většina piva se exportuje v lahvích. Dostat se v zahraničí do restaurací, kam se dodává sudové pivo, je totiž podle Veselého velmi obtížné.

Na českém trhu za čtvrtletí klesl prodej skoro o pět procent u výčepních piv i ležáků, o deset procent naopak vzrostl prodej nealkoholických piv. Růst je ale z velmi malého základu, upozornil Veselý. Asi o 3,5 procenta se zvýšil výstav speciálů.

Loni pivovary uvařily 18,75 milionu hektolitrů piva, což byl meziroční nárůst o 1,1 procenta. Zatímco výroba pro domácí trh mírně klesla, export vzrostl o čtvrtinu na 2,64 milionu hektolitrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK