Drobní akcionáři podají ústavní stížnost proti vyvlastnění

29.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. května (ČTK) - Ochranné sdružení malých akcionářů předpokládá, že příští týden dokončení ústavní stížnosti, kterou chce bojovat proti vyvlastňování ze strany majoritních vlastníků firem. "Ústavní stížnost podáme, jen ji musíme pečlivě připravit," řekl ČTK předseda sdružení Karel Staněk.

Novelu obchodního zákoníku, která umožní, aby alespoň 90procentní majitel základního kapitálu mohl vyvlastnit menšinové podílníky, podepsal prezident republiky Václav Klaus minulý týden. "Vyvlastnění soukromých osob ve prospěch jiné soukromé osoby nebylo ani za komunistů. Nechápu, jak to mohl prezident podepsat," uvedl Staněk. OSMA se snaží pro stížnost najít podporu u senátorů, aby měla větší šance na úspěch.

Novela podle Staňka bezprostředně ohrožuje drobné akcionáře v desítkách společností. Středisko cenných papírů eviduje dle deníku MF Dnes 17 veřejně obchodovaných podniků, kde má jeden vlastník požadovaný podíl. Mnohem více takových firem se ale na burzách nevyskytuje.

S vytěsňováním akcionářů přišel poslanec ODS Vladimír Doležal. Pasáž byla do novely vložena ve sněmovně bez projednání ve výborech. V obchodním světě se operaci, při níž vlastník minoritní podíly vykoupí, říká vytlačení. Stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS při projednávání zákona ve sněmovně poznamenal, že na jedné straně sice bude omezeno majetkové právo, ale uvedený institut je obsažen v právních řádech dalších států EU.

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek poznamenal, že přijetí předlohy je důležité pro fungování české ekonomiky. Kupónová privatizace vytvořila z 1700 podniků veřejně obchodovatelné firmy. "Ukázalo se, že to je nefunkční řešení, které tato ekonomika nemůže vstřebat a tudíž že je třeba udělat následující proces," řekl.

Změna zákona mj. umožňuje, aby si firma sama objednala znalce na určení výkupní ceny. Poslanecká iniciativa přišla v průběhu prací Komise pro cenné papíry, která s ministerstvem spravedlnosti rovněž chtěla upravit předpisy týkající se vztahů většinových a menšinových akcionářů. Podle tohoto návrhu by např. znalecký posudek musel státní regulátor schvalovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK