InOcean: Realitní trh je nejživější v Praze a středních Čechách

29.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. května (ČTK) - Nejvíce zájemců o koupi a prodej bytu nebo rodinného domku je v Praze a středních Čechách. Naopak nejméně v Karlovarském kraji. Důvodem slabších realitních obchodů je místní vysoká nezaměstnanost, malý zájem investorů o danou lokalitu a špatná infrastruktura, vyplývá z informací internetového tržiště nemovitostí InOcean a realitní kanceláře Palladium.

"U bytů registrujeme jednoznačně nejvíce obchodů v Praze a středních Čechách. Na třetím místě stojí Jihomoravský kraj," uvedl ředitel internetového tržiště InOcean Petr Wimmer. Důvodem velkého zájmu je to, že jde obecně o zajímavé lokality. U rodinných domků je to podle něj podobné, prim zde drží Středočeský kraj.

Poptávka i nabídka bytů a rodinných domků je nejnižší v Karlovarském kraji. Jen o málo větší aktivitu projevuje Ústecký a Zlínský kraj. "Ústecký kraj je oblast s vysokou nezaměstnaností a ačkoliv ceny tamních nemovitostí jsou proti Praze pětinové, zvláštní zájem nelze očekávat," uvedla ředitelka realitní kanceláře Palladium Reality Iva Cikánková. Dodala, že oblast neláká ani investory a navíc přetrvává image lokality se špatným životním prostředím a špatnou infrastrukturou.

Náklady na pořízení bydlení stále rostou. Průměrná cena bytu podle Českého statistického úřadu loni přesáhla 1,4 milionu korun a za rodinný dům Češi průměrně zaplatili 2,7 milionu Kč. Lidé si nejčastěji pořizují byty 2+1 o velikosti necelých 50 metrů čtverečních, u domů je nejčastěji velikost 5+1 a výměra téměř 100 metrů čtverečních.

Ročně Češi do bydlení investují přibližně 140 miliard korun. Asi 60 miliard směřuje do nové výstavby, deset miliard do modernizace a zbylých 70 miliard korun tvoří náklady na údržbu domů a bytů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK