Euro: PKN Orlen kvůli rozdělení povolenek lobbuje na MPO

29.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. května (ČTK) - Polská společnost PKN Orlen, která ovládá petrochemický holding Unipetrol, začala prostřednictvím polského velvyslanectví lobbovat u českých úřadů za změnu rozdělení povolenek na emise skleníkových plynů. Polský obchodní rada Bernard Blaszczyk upozornil náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Pecinu na to, že PKN Orlen se v krajním případě může obrátit na soud. Informuje o tom pondělní vydání týdeníku Euro.

MPO minulý týden zveřejnilo rozdělení povolenek na vypouštění 97,6 milionu tun emisí ročně. Původně vláda schválila 108 milionů tun, po jednání s Evropskou komisí však ČR musela objem snížit. Návrhy se nelíbí českým chemičkám a rafineriím, které tvrdí, že tak odvětví přijde o 400 až 800 milionů korun. Tolik totiž prý bude stát nákup povolenek na emise překračující přidělený limit. Návrh MPO se nelíbí i asociaci Hutnictví železa.

"Obrátili jsme se na nového vlastníka Unipetrolu, společnost PKN Orlen, aby kvůli přerozdělení povolenek intervenovala po vládní linii u české strany," řekl předseda Svazu chemického průmyslu (SCHP) Pavel Švarc. PKN Orlen podle Eura dlouho nečekal a začal jednat. Rada Blaszczyk řekl Pecinovi, že polští investoři jsou nespokojeni a pohrozil soudem.

"Panu obchodnímu radovi jsem sdělil, že Unipetrol nebude minimálně v letošním roce povolenky nakupovat, s tím, že jsem mu to ochoten i slíbit. Pokud se jim nějak obrovsky podaří zvýšit produkci, pak jim možná povolenky nebudou stačit v roce 2006. Ale tímto způsobem reagují všechny průmyslové firmy," řekl Pecina.

Pecina s tvrzením SCHP o malém objemu povolenek pro chemičky a rafinerie nesouhlasí. "Své požadavky zdůvodňují očekávaným růstem sektoru. Tak masivní nárůst výroby je takřka nemožný," řekl Pecina, podle kterého chemičky a rafinerie minimálně v letos budou povolenky spíš prodávat. "V žádném případě nehrozí, že bude chemický průmysl a rafinerie dokupovat povolenky. Musely by totiž rozjet na sto procent své výrobní kapacity, takhle to ale v reálném světě nechodí," uvedl.

První varianta plánu MPO rafineriím přisuzuje povolenky na 1,03 milionu tun emisí ročně a 5,18 milionu pro chemický průmysl. Druhá varianta přisuzuje rafineriím 1,23 milionů tun a chemickým producentům 5,45 milionů tun. Svaz chce 1,4 milionu tun pro rafinerie a 5,7 milionů tun pro chemický průmysl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK