Podnikatelská mise v Číně úspěšná!

30.05.2005 | , Komerční banka
Tiskové zprávy


Více než desítka zástupců významných českých podniků se zúčastnila  obchodní mise  do Číny, kterou pro ně připravila Komerční banka ve spolupráci se Société Générale China a agenturou CzechTrade.

Cílem této mise bylo nabídnout českým firmám možnost blíže poznat čínský trh,  navázat nové obchodní kontakty a vytvořit další obchodní příležitosti.

Zástupci českých podniků se setkali s představiteli čínského ministerstva obchodu, Obchodní komory Evropské unie v Číně či  čínských agentur na podporu zahraničního obchodu a zahraničních investic. Součástí obchodní mise bylo také jednání s reprezentanty mezinárodních společností specializovaných na poradenství v nejrůznějších oborech. Podnikatelská mise byla přijata rovněž na českém velvyslanectví v Číně.

Po celou dobu účastníky mise doprovázel Ivan Vyroubal ze zastoupení národní proexportní agentury CzechTrade v čínské Šanghaji. „Obchod s Čínou dnes pro většinu evropských zemí, stejně jako pro ČR, znamená deficitní obchodní bilanci. Co je však pro český export důležité, Čína je třetím největším světovým importérem, trhem s 1,3 miliardy obyvatel. Mnoho příležitostí pro české firmy existuje v oblasti dodávek technologií, konkrétně pro těžbu a zpracování hornin, vyhledávání, úpravy a čištění vody a v rozvoji další infrastruktury a životního prostředí. Českým firmám jsme připraveni při vstupu na čínský trh pomoci přímou asistencí při jednáních, uzavírání kontraktů či zakládání zastoupení a s dalšími partnery také například v oblasti certifikací či právního poradenství,“ uvádí Ivan Vyroubal. Příležitosti ve zmíněných i celé řadě dalších oborů, od software, aeronautiky, biomedicíny, přes zdravotnické technologie až po ochranu životního prostředí je třeba využívat.

Sílu čínského trhu a zájem českých firem si velmi dobře uvědomujeme, proto v koordinaci s ministerstvem průmyslu a obchodu připravujeme otevření dalšího zastoupení pro čínský trh v průběhu roku 2006," dodává Ivan Vyroubal.

 František Piškanin, majitel a jednatel společnosti HOPI, s.r.o., také ocenil myšlenku pořádání podnikatelských misí a řekl: "Uskutečněnou podnikatelskou misi do Číny hodnotím jako zdařilou, velmi dobře zorganizovanou akci. Perfektně  připravené schůzky s čínskými partnery nám zprostředkovaly seznámení s čínským trhem a jeho možnostmi. Vnímám tuto akci organizovanou KB jako pozitivní signál směrem k českým podnikatelům, jako šanci pro podnikání na čínském trhu. Doporučuji dále využívat spolupráce s pobočkami Sociéte Générale ve světě při pořádání obdobných akcí." Společnost HOPI, s.r.o., působí v ČR, SR, nově také v Maďarsku a poskytuje komplexní logistické služby pro retail a výrobu.

Obchodní mise jsme se zúčastnili proto, abychom zjistili podrobnější informace o rozsáhlém čínském trhu a možného uplatnění našich výrobků, případně zajištění levnějších subdodávek. Dále jsme chtěli zjistit, zda v Číně existuje možnost nalézt vhodného místního partnera pro rozšíření našich podnikatelských aktivit. Vzhledem k velmi dobré přípravě jednání ze strany KB, Société Générale China a též CzechTrade s čínskými podniky, reprezentanty čínských státních institucí i soukromých konzultačních firem, jsme získali  ve velmi krátkém čase rozsáhlé a cenné informace o podmínkách podnikání, o ohromných příležitostech, ale i úskalích v daném teritoriu, které bude nutné promítnout do strategie rozvoje našich společností i ostatních českých podniků, “ uvedli Ing. František Kulovaný, generální ředitel BAEST, a.s., a Ing. František Kulovaný, jr., ředitel BEST, s.r.o. „Ocenili jsme také, že zde CzechTrade, se kterým již několik let spolupracujeme, má svoji kancelář a je schopen poskytnout další podporu při  pronikání na místní trh,“ doplnil Ing. František Kulovaný, jr., ředitel společnosti BEST, s.r.o. Společnosti BAEST, a.s., a BEST, s.r.o., se zabývají výrobou svařovaných ocelových konstrukcí a stavebních strojů – stavebních věžových  jeřábů, obaloven, betonárek - a dále čerpacích stanic na pohonné hmoty.

KB si velmi dobře uvědomuje význam a potenciál čínského trhu. Vstup na tento trh však není zcela jednoduchý a jsem velmi rád, že KB mohla prostřednictvím této mise  podpořit zájem českých firem o využití příležitostí a možností, které dnes Čína z podnikatelského pohledu představuje.“ Uvedl na závěr mise Alexis Juan, předseda představenstva a generální ředitel KB.

Komerční banka je  schopna, díky své příslušnosti ke skupině Société Générale, která působí v 75 zemích světa, poskytnout svým zákazníkům potřebné finanční služby prakticky na celém světě.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy