Světovým podnikatelem roku 2005 je americký podnikatel Wayne Huizenga

30.05.2005 | , Ernst & Young
Tiskové zprávy


Na slavnostním ceremoniálu v Monte Carlu byl 28. května 2005 vyhlášen Světový podnikatel roku 2005. „Podnikatelského Oskara“ získal Wayne Huizenga z Huizenga Holdings, Inc., který je jediným člověkem v historii podnikání, který založil tři společnosti zařazené do přehledu Fortune 500.

Je zakladatelem řady amerických společností – například Waste Management, Inc., Republic Industries, Blockbuster Entertainment a AutoNation. Je také majitelem amerického fotbalového týmu Miami Dolphins. Světového finále se účastnil i Podnikatel roku 2004 České republiky, Miroslav Řihák, generální ředitel společnosti Anect.

Za faktory, které rozhodly o vítězství Wayne Huizenga,  porota označila dlouhodobý charakter jeho úspěšnosti, jeho lidský přístup, a jeho průkopnictví v zavádění neotřelých přístupů k podnikání během minulých let.

Příběh Wayne Huizenga je nebývalým příkladem úspěšného převedení podnikatelských vizí do podnikatelské reality. Je jediným člověkem v historii podnikání, který je spojen s šesti společnostmi kótovanými na newyorské burze a který založil tři společnosti zařazené do přehledu Fortune 500.

Wayne Huizenga založil celosvětově úspěšnou společnost, zabývající se odpadovým hospodářstvím - Waste Management, Inc. - a také  tětí největší společnost v USA na likvidaci odpadů Republic Industries. Založil také společnost Blockbuster Entertainment, která je globálním leadrem ve videozábavě, dále pak společnost AutoNation, která je v USA největším prodejcem vozů a patří k největším i ve světovém měřítku. Byl rovněž majitelem tří profesionálních amerických sportovních týmů - nyní vlastní tým Miami Dolphins, který hraje v americké národní fotbalové lize.

Úspěšnost podnikatelských aktivit Wayne Huizenga dokumentuje také ocenění, které získal v roce 1992 od Horatio Alger Association. Toto ocenění Wayne Huizenga získal spolu s Henry Kissingerem a Clarencem Thomasem z Federálního nejvyššího soudu USA.

Světového finále se účastnil i zástupce České republiky, Miroslav Řihák, generální ředitel, zakladatel a spoluvlastník společnosti Anect, držitel českého ocenění Podnikatel roku 2004. Spolu s ostatními finalisty se stal členem „Světové akademie podnikatelů roku“ (World Entrepreneur of The Year Academy). „Celosvětové finále tohoto prestižního ocenění bylo velmi zajímavou příležitostí setkat se s úspěšnými podnikateli z řady různých oborů a získat užitečné kontakty. Věřím, že jejich zkušenosti mi dále napomohou i v mém podnikání,“ uvedl Miroslav Řihák.

Soutěž Světový podnikatel roku byla poprvé vyhlášena v roce 1986 a od té doby její popularita neustále roste. Letos se ji účastnilo 34 podnikatelů z 32 zemí světa. Konkurence byla opravdu velká. Mezi finalisty, vítězi národních kol, byli zástupci mezinárodně známých značek, např. Ital Andrea Illy ze společnosti Illycafé nebo Francouz Christophe Bonduelle ze společnosti Bonduelle.

Vítěze vybírala nezávislá 11-členná mezinárodní porota. Hodnocení tvořilo vyhodnocování profilů finalistů, které jim byly doručeny předem i osobní interview s porotci. Následně se finalisté účastnili diskuse u kulatého stolu, kterou rovněž sledovala porota. Vítěz byl vyhlášen na slavnostní ceremonii 28. května.

Dirk Kroonen, vedoucí partner Ernst & Young v České republice uvádí: „Světové finále soutěže Podnikatel roku v Monte Carlu bylo místem setkání finalistů ročníku 2004. V polovině června vyhlásíme další ročník soutěže pro podnikatele v České republice. Držitele titulu Podnikatel roku 2005, který bude zastupovat Českou republiku na dalším světovém finále, budeme znát koncem ledna 2006.

Ve světovém finále byly zastoupeny podnikatelé z různých odvětví - finanční služby, zdravotnictví a biotechnologie, technologie, průmyslová výroba, maloobchod, spotřební průmysl a potravinářství.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy