Euro po francouzském odmítnutí ústavy ztratilo asi půl centu

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 30. května (ČTK) - Kurz eura reagoval na přesvědčivé odmítnutí návrhu evropské ústavy francouzskými voliči očekávaným mírným poklesem. Na dolar ztratilo euro asi půl centu, tedy zhruba tolik, kolik získalo v pátek v sázkách na případný kladný výsledek.

Kurz eura byl v Tokiu v 7:00 SELČ na 1,2537 USD proti pátečnímu závěru v USA na 1,2382 USD. Během asijského obchodování spadl až na 1,2510 USD, kousek od čtvrtečního sedmiměsíčního minima 1,2494 USD. K japonskému jenu oslabila evropská měna na 135,11 JPY z předchozích 135,80 JPY.

Francouzi se proti ústavě vyslovili nečekaně jasnou většinou 55 procent, a odmítli tak případné pokusy o opakování referenda. Svým postojem jeden ze zakladatelských národů Evropské unie vrhl pochybnosti na další politickou integraci bloku.

Analytici vesměs říkají, že francouzské "ne" existenci měnové unie neohrožuje, vyvolává však otázku po veřejné podpoře budoucích plánů integrace. "Francouzské ne neznamená konec eura. Ukazuje jen, že EU by si měla vyřešit řadu věcí, než pokročí dále," řekl agentuře Reuters devizový analytik Tohru Sasaki z tokijské pobočky banky JPMorgan Chase.

Někteří však jdou dále a mají za to, že referendum uvrhlo EU do politické krize, která se odrazí na měně a finančních trzích dlouhodoběji. "Finanční trhy eurozóny začnou všeobecně pociťovat mrazivé větry. Nebudou toho ušetřeny akcie ani obligace," míní hlavní evropský ekonom americké Bear Stearns David Brown.

Devizový trh vesměs s odmítnutím ústavy počítal a do kurzů z valné části započítal. Větší tlak na euro než vývoj v EU od počátku roku vyvolává rostoucí rozdíl v úrokových sazbách mezi USA a eurozónou. Díky růstu amerických sazeb dolar k euru letos stoupl asi o osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK